Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Nyt on aika viedä linnunpönttöjä metsään

Nyt on aika viedä linnunpönttöjä metsään
BirdLife Suomi tiedottaa 19.2.2009

Nyt on oikea aika rakentaa, ripustaa ja huoltaa linnunpönttöjä. Vaikka esimerkiksi kirjosiepot vasta valmistautuvat kevätmuuttoon trooppisessa Afrikassa, niin meillä talvehtineet tiaiset alkavat kohta katsastaa pesäpaikkoja. Pöllöillä pesintä voi olla jo käynnissä, joten niiden pöntöt pitää jättää rauhaan.

Jos pönttöä ei itse nikkaroi, niin linnustonsuojelujärjestön kevätkampanja tarjoaa mahdollisuuden lahjoittaa linnuille pesäpönttö, jonka BirdLifen asiantuntijat rakentavat ja vievät metsään. Lahjoittaja saa puolestaan BirdLife-pönttökortin, jonka voi pitää itse tai antaa ystävälle.

BirdLife-pönttö auttaa lintujamme pesimäajan lisäksi muuttomatkoilla ja talvehtimisalueilla, koska kampanjan tuotto käytetään linnustonsuojeluun. Pöntön voi lahjoittaa osoitteessa www.birdlife.fi/lahjapontto

Kololinnuilla on pulaa pesimäpaikoista, sillä nykymetsissä on vähän lahopuita ja luonnonkoloja. Ilman pönttöjä moni lintulaji olisi nykyistä harvinaisempi. Pikkulintujen lisäksi pöntöissä pesivät telkkä ja isokoskelo sekä monet pöllöt.

Pönttöjä kannattaa asettaa kaikenlaisiin metsiin. Eniten pulaa pesäkoloista on talousmetsissä. Pönttöjen ripustamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Pönttöjen rakennus-ja ripustusohjeet sekä mitat