Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): YLEkö maksukortille

Budjettirahoituksen ohjailuvaikutuksesta kuuluu olleen huolissaan myös esim. hallintoneuvoston jäsen (entinen yleläinen) Esko-Juhani Tennilä, joka oli verrannut asiaa jopa Venäjän median nykytilaan. Eiköhän Tennilä luota itseensä :). Hallintoneuvosto kokonaan ja pääosin hallituskin koostuu jjo nyt poliitikoista. Mikä tässä muuttuisi, jos rahat tulisivatkin veroluonteisen lupamaksun (mm. suoraan ulosottokelpoinen) sijaan budjetista?

Hallintoneuvosto ja hallitus ovat vakuuttaneet, samoin kuin (talous)johto, etteivät ne puutu ohjelmasisältöihin. Ehkä tuohon ei ole kokonaan uskominen, mutta rahan lähde siihen ei kuitenkaan vaikuta - ellei raha ole yksityistä. Maksukorttiversiossahan on myös vaarana se, että YLE joutuisi hankkimaan rahoitusta mainosmarkkinoilta ja muuttuisi sen myötä kaupalliseksi kanavaksi muiden joukkoon.

Jos ne 300.000 lintsaria saataisiin jollain keinolla maksamaan, tarkoittaisi tämä, että lähes jokainen talous maksaisi lupamaksun. Kansan kannalta tilanne ei siis juuri poikkeaisi budjettirahoituksesta, joka kylläkin olisi yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisempi . Meillä on 600.000 köyhää ja vielä enemmän pienituloisia, joille > 200 € / v lupamaksu on suuri summa.

Julkinen vs yksityinen rahoitus kyllä vaikuttaa ohjelmien laatuun. Tässä esimerkki tältä päivältä tv:n osalta (radiota ei oikein vi vertailla kun raharadiot ovat niin omassa, ala-arvoisessa kastissaan):

- YLE1: 8 asia-/ ajankohtaisohjelmaa uutisten lisäksi, 3 kulttuuriohjelmaa (yksi kotimainen elokuva)
- YLE2: 1 ajankohtaisohjelma (+ uutiset), 1 kulttuuriohjelma
- YLE Teema: 5 asiaohjelmaa
- YLE FST5: 3 asia-/ajankohtaisohjelmaa (+ uutiset)
- MTV3: 1 ajankohtaisohjelma (+ yhdet uutiset), elokuva: usalaista raakaa väkivaltaa
- Nelonen: kahdet uutiset
- Subtv: pelkkää saippuaoopperaa
Muutoin kaikilla enemmän tai vähemmän "hömppää", YLEllä pääasiassa kotimaista tai brittihuumoria, kaupallisilla jenkkisaippuaoopperaa.

VmH