Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Historian aarreaitta ym.

Vietimme Maltalla pari viikkoa lokakuussa. Ensimmäinen viikko oli lämmin, vähintään 25 astetta. Toisella viikolla, kuun puolivälissä alkoi sitten sesonki vaihtua sielläkin, sää vaihteli aika lailla.

Pienellä Maltan saarella on asuttu 7000 vuotta, foinikialaiset olivat ensimmäiset valloittajat, sitten Kartago,Rooma jne.Napoleonia myöten, viimeksi Englanti ennen itsenäistymistä. Oma kieli on pystytty säilyttämään, kaikki puhuvat toki myös englantia. Turvallista liikkua - paitsi liikenteessä, joka on ihan hurjaa. Kallista on syödä ravintoloissa, joissa italialainen keittiö vallitseva. Keliaakikolla on vaikeaa, omat leivät mukaan. Myös lähikaupat varsin kalliita, parturi sensijaan oli yllättävän halpa.

Monenlaista kiertokäyntiä on tarjolla, sekä bussilla että laivalla. Kävimme kiertokäynnin välipysähdyksellä katsomassa 5000 vanhaa kivistä rakennettua temppeliä , vaikuttava juttu vähän kauempana Vallettasta. Pääkaupunki Vallettan keskiaikaiset linnoitukset ja kirkot vaikuttavia vierailukohteita. Temppeliherrojen seuraajat tekevät edelleen businesta mm.kirkollaan pääsymaksuineen. Toisaalta apostoli Paavan haaksirikon muistolle perustettu kirkko oli hyvin vaikuttava kaikessa koruttomuudessaan. Paavali on asunut haaksirikkonsa jälkeen Maltalla, kirjoittanut efesolaiskirjeensäkin siellä. Kristinusko saarella on siltä ajalta peräisin,katolinen kirkko on vahvoilla. Toki islamilaisiakin on, ja arabian vaikutteita maltan kielessä.
Kaikki talot rakennettu kivestä, siksi kaikki säilynyt niin hyvin. Metsät aikanaan hävitetty, ehkä laivojen rakentamiseen. Eikä uusia ole istutettu. Turismi on eittämättä pääelinkeino, kaikki tuntuvat elävän sen avulla. Satamat tätä tärkeä osa, purjeveneitä ennätyksellinen määrä. Myös huikean isoja ylellisyysjahteja näkee. Liekkö rahanpesuakin?

Vierailumme kohokohta oli Metropolitanin "Toscan" esityksen näkyminen Vallettan vanhaan linnaan rakennetussa kulttuurikeskuksessa. Carita Mattila lauloi upeasti pääroolissa, myös argentiinalainen tenori Alvarez oli upea miespääosassa. Näitä Metropolilitanin esityksiähän lähetetään 42 maahan. Suosittelen lämpimästi seuraavaa "Aidaa", jos sitä täällä näkee jossain leffateattereissa.
Erkki Hatakka