Previous in Thread

Next in Thread

History
 
 Re(4): Suomen Yrittäjät ei ole työmarkkinPostmark
Home • Keskustelualueet • Kaikki keskustelut • Yrittäminen • Re(4): Suomen Yrittäjät ei ole työmarkkin
 
From:Wednesday, November 12, 2003 8:34 AM +0200
Subject:Re(4): Suomen Yrittäjät ei ole työmarkkin 
To:
Cc:
Tuula Hölttä writes:
Jukka Kivi kirjoittaa:
Uuden palkansaajaliiton perustaminen olisi varmasti mahdollista. Jotta sillä olisi jäsentensä kannalta merkitystä, sen pitäisi toimia toimialalla, joka täydentäisi nykyisiä palkansaajaliittoja neuvoteltaessa vastaavan työnantajaliiton kanssa. Mikä muuten olisi se toimiala ja työnantajaliitto? Lisäksi sen pitäisi käytännössä liittyä jonkin palkansaajien keskusjärjestön jäseneksi, jotta se voisi saada sopimusoikeudet. Olisiko se SAK, STTK vai Akava?

Miksi se ei voisi olla oma keskusjärjestönsä, joka täydentäisi muiden palkansaajaliittojen näkemyksiä erityisalueenaan pienyritysten työntekijöiden näkökulma? (Ennen kuin joku "rahkonen" taas polttaa hihansa, on syytä kertoa, etten koskaan ole ollut mikään ay-aktivisti ja vastaukset saattavat olla sen mukaisia. Palkansaajakaudella syntyi käsitys, että suurin osa "meistä" maksoi jäsenmaksunsa ja kuului ammattiliittoon vähän samalla tavalla kuin kirkkoon ilman sen suurempaa "aatteen paloa". )

Valitettavasti tiettämättömän suuri itsevarmuus saa minutkin joskus vastamaan. Mikään ei estä yrittäjiä liittymästä työnantajina johonkin työnantaja järjestön (TT:N) toimialajärjestöön. Toinen vaihtoehto on koota niin suuri joukko yrittäjiä joltain toimialta, että niiden työntekijöiden yhteismäärä on edustava (yli puolet) toimialalla ja ne perustavat työnantajajärjestön, jolla on kaikki valtuudet tehdä työehtospimuksia kuulumatta TT:oon. Tämä jälkimmäinen vaihoehto eikuitenkaan olisi yrittäjien kannalta kovin hyödyllinen sillä suurempi voima näill'ä olisi kuuluessaan TT:oon.

Toinen virhekäsitys on siinä, että SAK;n liittoihin ei muka kuuluisi yrittäjiä. Tiedän useita liittoja joihin kuuluu pienyrittäjiä ja joiden asioita liitot myös ajavat, vaikkakaan ei palkka-asiita, jotka yrittäjät päättävät osaltaan itse.

Minulla on kokemusta palkansaajana ja jonkinverran myös yrittäjänä. Kokemuksesta tiedän, että yrittäjänä osaava ja luova ihminen on itselleen ja yhteiskunnalle hyödyllinen. Tiedän, että SAK ja muut henkilöstöjärjestöt arvostavat yrittäjiä, samoin SDP, jolla on omat yrittäjäalajärjestöt. Työvenliike ei ole unohtanut, että sen alkuaikoina suutarit, pienviljelijät ja muut vastaavat olivat luomassa vahvaa työvenliikettä ja toteuttamassa Forssan vuoiden 1903 ohjelmaa.

Suomi tarvitsee edlleen vastuuntuntoisia yrittäjiä, jotka pitävät huolta työntekijölistään noudattaen työehtosopimuksia ja lakeja. Suomi on pieni maa kansainvälisessä kilpailussa, tarvitsemme mahdollisimman yhtenäisen kansan, jotta pärjäämme globalisoituvassa maailmassa. Yrittäkäämme unohtaa kaunat ja historiaan joutavat ennakkoluulot, myös höltät hihoja polttamatta.