Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Pakkoruotsi loppuu

Viime vuosikymmenen aikana on puhuttu paljon aiheesta nimeltä "pakkoruotsi". Sillä on tarkoitettu lähinnä pakollista toisen kotimaisen kielen opetusta lukiossa ja pakollista toisen kotimaisen kielen ylioppilaskirjoitusta.

Ensi syksystä alkaen ylioppilastutkinnossa ainoa pakollinen kieli on äidinkielen ja kirjallisuuden koe, mikäli eduskunta hyväksyy lukiolain muutosesityksen. Kolme muuta pakollista koetta ylioppilaaksi pyrkivä voi valita ryhmästä, johon kuuluvat toisen kotimaisen kielen koe, vieraan kielen koe, matematiikan koe sekä reaaliaineiden koe.

Muutos ei ehkä vaikuta paljoakaan toisen kotimaisen kielen asemaan asemaan lukioissa, ei suomenkielen asemaan ruotsinkielisissä kouluissa, eikä ruotsinkielen asemaan suomenkielisissä kouluissa.

Muutoksella on kyllä mielestäni periaatteelinen merkitys ruotsinkieliseen kulttuuriin Suomessa. Ruotsinkielisyytesta poliittisen aatteensa ammentava Svenska Folkpartiet eli Ruotsalainen kansanpuolue on ymmärrettävästi harmissaan esityksestä. Niin ovat varmaankin myös suurten puolueiden ruotsinkieliset järjestöt.

Jukka Kivi