Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

VTT kehittää massatuotantoon soveltuvaa näyttöä

VTT kehittää massatuotantoon soveltuvaa näyttöä
VTT kehittää painokoneella valmistettavaa muovipohjaista, ohutta ja taipuisaa näyttöä. Se sopii VTT:n mukaan erinomaisesti tuotetietojen, tekstien ja värikuvien havainnolliseen esittämiseen elektroniikkatuotteissa, opastuskylteissä ja jopa päivittäistavaroissa. Massatuotantoteknologian ansiosta näytöstä tulee edullinen ja siksi sille odotetaan valtavia markkinoita, VTT kertoi torstaina.

VTT kehittää yhteiseurooppalaisessa tutkimushankkeessa kokonaan uudenlaista näyttöjen valmistusteknologiaa. Näytöstä tehdään muovipohjainen, ohut, taipuisa ja vain vähän energiaa kuluttava. Se korvaa aikanaan esimerkiksi elektroniikkatuotteissa nykyisin käytettävän, höyrystystekniikalla valmistettavan kalliin näytön. Höyrystystekniikka ei sovellu massatuotantoon.

Uusi näyttö koostuu muutamista erikokoisista, -värisistä ja -muotoisista kuvaelementeistä (pikseleistä). Alle millimetrin paksuinen näyttö (ns. OLED-näyttö, Organic Light Emitting Diode) sopii erinomaisesti painettavien
pakkausten ja mm. esitteiden pinnalle. Uudesta, edullisesta näytöstä hyötyvät elektroniikka-, paino- ja pakkausteollisuus sekä kuluttaja.

Kehityshankkeessa tavoitellaan läpimurtoa uusien näyttöjen valmistamiseksi massatuotantona - painokoneelta rullatavaraksi. Kulutustuotteissa näytön kestoikävaatimus vaihtelee kuukaudesta 50 vuoteen.

Lähde: Tietoyhteiskunta.fi