Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Hallituspuolueet ahdistavat eläkkeensaajia

Eikös eläkkeiden ostokyvyn aleneminen ole pidemmän ajan kuin yhden vuoden tulos? Tietenkin on juuri noin kuin kirjoitat, siniverihallituksen puolueet pettivät vaalilupauksensa. Kokoomus räikeimmin, mutta eivät Vihreätkään ole esimerkiksi perustulosta hiiskuneet mitään hallitukseen päästyään.

Julkisten palvelujen maksujen korotukset, ruoan hinnan nousu, asumiskustannusten nousu ja muu perustarpeiden inflaatio puree pahimmin Suomen 600.000 köyhään, joihin eivät suinkaan kaikki eläkeläiset lukeudu. Siinä mielessä on vähän harhaanjohtavaa sanoa hallituksen leikanneen näillä toimillaan rahaa erityisesti eläkeläisiltä ikään kuin yhtenäisenä ryhmänä. Kansaneläkkeen perusosalla eläviin tämä kyllä pätee. Samoin peruspäivärahalla / työmarkkinatuella (539 € / kk, brutto) eläviin. Tällä en tarkoita ollenkaan, etteikö tasokorotusta eläkkeisiin tarvittaisi. Minusta ennemmin kuin lopultakin melko hyväosaisille sairaanhoitajille.

Eläkkeiden tason lisäksi on huolestuttavaa se, että eläkerahastojen arvo on hyvin suurelta osin riippuvainen globaalin pääoman pörssiarvoista, hötörahasta. Jopa KELA on melkoinen keinottelurahan pyörittäjä, suuromistaja mm. ahneessa Stora-Ensossa. Työeläkkeiden pyörittäminen yksityisten eläkevakuutusyhtiöiden kautta tulee kaikille kalliiksi ja pienentää eläkkeitä paljon enemmän kuin poliitikkojen toimet yhteensä. Eläkeyhtiöt tekevät voittoa kuten kaikki muutkin yritykset. Vaikka kumpikaan ns. vasemmistopuolueista eduskunnassa ei enää aja minkäänlaista sosialisointia, pitäisi tässä kohtaa tehdä poikkeus. Kaikkien lakisääteisten eläkkeiden pitäisi olla valtiollisia, elinkustannus- tai vastaavaan ostovoiman säilymisen takaavaan indeksiin sidottuja.

VmH