Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Venäjä vihdoin rauhoittuu Georgiassa

Erkki Hatakka writes:
Radiouutiset kertoi äsken, että Venäjä lopettaa vihdoin sotatoimet Georgiassa. Presidentti Medvedev oli näin ilmoittanut. Ei ole mennyt ETYJ:n ja EU:n sovittelutyö hukkaan.
Vanhanen on myös Pekingistä arvostellut sekä Venäjää että Georgiaa liiallisesta voimankäytöstä....
Erikoinen sodanyritys sieltä piskuisesta (70.000 as.) Etelä-Ossetiasta alkoikin. Stubb oli lehtien mukaan vaarassa Georgian puolella, ei siis Etelä-Ossetiassa, Goren kaupungissa eilen vieraillessaan Ranskan ulkoministerin kanssa. Ja Tbilisin seutua on viime päivinä pommitettu.

Ja kuitenkin Venäjä perusteli armeijansa liikkeitä venäläisten puolustamisella Etelä-Ossetiassa. Ei ole ihme, että Virossa ollaan huolissaan.
Ei sen puoleen, kyllä Georgiankin johto taisi viime viikon lopulla lähteä "syyhyttä saunaan"ryhtyessään voimatoimiin,siihen tosin kuuluvassa, Etelä-Ossetiassa.
Erkki Hatakka

Aika rankka episodi syntyi Georgian ja Venäjän välille. Jännitteitähän siellä on ollut kauan aina Georgian itsenäistymisestä lähtien Neuvostoliiton hajottua. Samassa prosessissa pari Georgian alueen maakunnan tapaista havitteli myös jonkinlaista omaa erillistä asemaa, mutta ei saanut. Vielä nuo pesäkkeet kytevät. Georgiassa on yhdysvaltalaisia sotilaskouluttajia ainakin komppanian verran. On keskusteltu ajatuksesta perustaa Georgiaan Yhdysvaltain sotilastukikohta. Kunnollinen ilmapuolustusjärjestelmä olisi vaikeuttanut Venäjän pommikoneiden ja hävittäjien hyökkäyksiä, joskin pommien pudottaminen kaukaakin rajan takaa on mahdollista. On myös keskusteltu Georgian NATO-jäsenyydestä.

Konfliktin syitä mietittäessä mieleen tulevat Venäjän suurvaltatahdon ja pienen maan itsenäisyyden painottaminen. Georgian alue on tärkeä läpikulkumaa Venäjän luonnonvarojen kaupan kannalta ja Yhdysvalloilla on alueella intressit suurvaltana ja energian  tarvitsijana. Tuollaiset asiat voisi kyllä hoitaa rauhanomaisestikin neuvottelemalla ja sopimalla.

Jukka Kivi