Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Presidentti piti päänsä nimityskiistassa - Viljanen sai jatkokauden

Alla Yleisradion uutistiedote. Yleisradio lähetti verkkosivustollaan myös livestream-videon presidentti Halosen tiedotustilaisuudesta.

Presidentti piti päänsä nimityskiistassa - Viljanen sai jatkokauden

Kiista sisäministeriön kansliapäälliköstä ratkesi tänään perjantaina. Presidentti Tarja Halonen nimitti Ritva Viljasen toiselle viisivuotiskaudelle vastoin hallituksen yksimielistä kantaa.

Presidentillä on perustuslain suoma nimitysoikeus, eikä Tarja Halonen ole epäröinyt käyttää sitä. Hän aikoo torjui toistamiseen hallituksen yksimielisen esityksen Ilkka Laitisen nimittämisestä sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Oikeusministeriössä on jo kaavailtu kansliapäällikkönimitysten siirtämistä presidentiltä hallitukselle. Presidentiltä odotetaan hyviä perusteluja Viljasen nimittämiselle.

Halosen kerrotaan viestittäneen, että hän vierastaa ajatusta kenraalista sisäministeriön kansliapäällikkönä. Presidentin mielestä Laitinen, joka on saanut pikaylennyksen EU-viran vuoksi, on mies paikallaan EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtajana.

Taustalla muhii suurempi kiista

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä nimityskiistassa ei ole mitään kummallista, sillä kaikki sujuu perustuslain mukaan. Hallitus valmistelee ja presidentti nimittää.

Keskustan äänenkannattaja Suomenmaa kirjoitti torstaina, että presidentti on antamassa epäluottamuslausetta koko hallitukselle. Lehden mukaan nimityskiistan periaatteellinen puoli tulisi selvitettyä loppuun saakka, jos koko hallitus tai sisäministeri Anne Holmlund ilmoittaisivat jättävänsä eronpyynnön, mikäli presidentti nimittää Viljasen.

Syksyllä 2003 ainakin osa perustuslakivaliokunnan jäsenistä tulkitsi presidentti Halosen luvanneen noudattaa yksimielisen hallituksen tahtoa. Kun Halonen käytti valtaansa Suomen Pankin johtajanimityksissä, hän vetosi muun muassa hallituksen erimielisyyteen.

Presidentti saattaa menettää nimitysoikeuden

Oikeusministeriössä on kesällä kirjoitettu pohjapapereita perustuslain muuttamista pohtivalle komitealle, johon puolueet nimittävät edustajansa syyskuussa. Jo ennen tämänkertaista riitaa, oikeusministeriö oli päätynyt siihen, että esimerkiksi kansliapäällikkönimitykset sopisivat paremmin hallitukselle kuin presidentille.

Toukokuussa hallitus antoi eduskunnalle esityksen Suomen Pankin johtokunnan jäsenten nimitysten siirtämisestä presidentiltä pankkivaltuustolle. Asia käsitellään ripeästi erillään muista presidentin nimitysvallan kiemuroista.

YLE Uutiset