Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Andalusia hyväksymässä lain “arvokkaasta kuolemasta”

Ja lisää muitakin uutisia Espanjasta !http://www.espanja-info.net/

Junta de Andalucia on ensimmäisenä aluehallinnoista Espanjassa hyväksymässä lakiehdotuksen joka antaa oikeutuksen arvokkaaseen kuolemaan.

Lain tarkoitus on varmistaa potilaan oikeus olla vastaanottamatta hoitoja jotka keinotekoisesti pitkittävät elämää ja samalla  potilaan mahdollisia kärsimyksiä.
Laki myös velvoittaa terveydenhoitoalalla työskenteleviä hoitamaan potilasta hänen tahtonsa mukaan, riippumatta siitä tapahtuuko hoito kunnallisella , yksityisellä tai jopa uskonnollisella hoitosektorilla.

Laki  kieltää lääkäreitä ja hoitajia esittämästä  potilailleen omia henkilökohtaisia, eettisiä tai uskonnollisia näkemyksiään, sekä velvoittaa heitä informoimaan potilaitaan ”kan santajuisesti” diagnoosista.

Laki myös varmistaa sekä kivunehkäisylääkityksen,  että rauhoittavien lääkkeiden saannin jos potilas niin haluaa. Potilaalla on myös oikeus vaatia yksityishuone, oli kyseessä sitten yksityinen tai kunnallinen sairaala.  Potilaan omaiset ovat oikeutettuja olemaan läsnä saattohoidon aikana.  Ns. aktiivinen eutanasia tai itsemurhan avustus eivät kuulu lain piiriin.

T: Kirsi Viitanen