Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Berliinin muurin murtumisesta 20 vuotta

Erkki Hatakka writes:
Berliinin muurin murtumisesta tulee lähipäivinä kuluneeksi 20 vuotta. Koska pidän tapahtumaa tärkeimpänä uutistapahtumana II maailmansodan jälkeen Euroopassa, mainostan paria illan TV-ohjelmaa. TV 1 lähettää tänään 4.11.klo 19 kv.ohjelman "Historiaa:Berliinin muuri" ja klo 22 Ulkolinjan ohjelman "1989 - Kansojen syksy.

Palataan asiaan lähipäivinä.
Erkki Hatakka

Harrastin aikoinaan aktiivisesti DX-kuuntelua eli kaukaisten radioasemien kuuntelua noihin aikoihin ja aikaisemminkin. Länsi-Berliinissä toimi suosittu saksalainen radioasema RIAS (Radio in der Amerikanischen Sektor). Amerikkalaisilla oli siellä mm. AFN (Armed Forces Network). Itä-Berliinissä oli omat asemat ja "Harppisaksalla" useita. Radio Free Europe lähetti Münchenista ja muutamasta muusta kaupungista ja myös naapurimaista. Samoin VOA eli Voice of America. Itä-eurooppalaiset häiriölähettimet lähettivät kohinaa ja usein aikataulujen muikaisesti, kun lännen lähettimistä alkoi tulla jonkin itä-eurooppalaisen kielistä ohjelmaa. Itä-eurooppalaisilla asemilla oli muuten myös suomenkielisiä lähetyksiä.

Berliinin muurin murtuminen ja sitä seuranneet poliittiset murrokset ovat käytännöllisesti katsoen kokonaan poistaneet voimakkaat propaganda- ja häirintälähettimet Euroopassa.

Jukka Kivi