Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

127 000 suomalaista salasanaa on vuotanut

127 000 suomalaista salasanaa on vuotanut

Arviolta 127 000 suomalaisen Älypää-pelisivuston käyttäjän salasana, tunnus ja sähköpostiosoite ovat vuotaneet nettiin. Viestintäviraston tietoturvayksikkö CERT-FI:n mukaan vaaravyöhykkeessä ovat etenkin ne, jotka käyttävät samoja salasanoja esimerkiksi sähköpostissaan tai muissa netin palveluissa.

CERT-FI kehottaa varoituksessaan kaikkia Älypää-sivuston käyttäjiä vaihtamaan salasanansa välittömästi. Salasana kannattaa vaihtaa kaikissa muissa käyttämissään palveluissa, mikäli se muistuttaa edes läheisesti nettiin vuotanutta. Esimerkiksi käyttäjätunnuksen arvaaminen voi olla melko helppoa, mikäli kohteen nimi, sähköpostiosoite ja salasana ovat tiedossa.

- Huolestuttavinta tässä ei ole Älypää-palvelun tunnukset, vaan se että ihmiset käyttävät usein samaa salasanaa ja käyttäjätunnusta myös muualla. Nytkin on jo törmätty tapauksiin, joissa nettiin vuotaneilla tiedoilla on yritetty kirjautua muihin palveluihin, kuten sähköpostiin, sanoo CERT-FI:n tietoturva-asiantuntija Ari Husa.

Hän myös muistuttaa, että sähköpostiosoitteiden leviäminen netissä mahdollistaa kohdennetun urkinnan. Käyttäjä saattaa esimerkiksi saada virallisenoloisen viestin, jossa pyydetään vahvistamaan esimerkiksi salasana tai muita tietoja. Husa kehottaakin Älypään käyttäjiä erityiseen varovaisuuteen nyt ja lähiaikoina.

Netissä on tarjolla myös useampia hakupalveluita, jotka tarjoavat mahdollisuutta tarkistaa, löytyvätkö omat tiedot jaossa olleelta listalta. Husan mukaan niihinkin on syytä suhtautua kriittisesti. Etenkään salasanaa ei pidä syöttää tuntemattomaan palveluun.

Sanoma-konsernin Älypää-palvelu on toistaiseksi suljettu. Sivuston oman ilmoituksen mukaan sen käyttäjärekisteriin on murtauduttu. Suomalaisittain massiivinen tietovuoto paljastui myöhään maanantaina. Vielä ei ole tietoa, johtaako tapahtuma poliisitutkintaan.

Salasanat ovat levinneet koti- ja ulkomailla sekä tiedostojen jakopalveluiden kautta että verkkokeskusteluissa. Lista julkaistiin muun muassa kuvalauta.fi-sivustolla, joka suljettiin nopeasti leviämisen estämiseksi.

Lähde: YLE Uutiset