Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

HK-nimelle uusi selitys: Huijaa Kanannahalla

HK-nimelle uusi selitys: Huijaa Kanannahalla

Elintarvikeyhtiö HK huijaa vastailmitulleiden paljastusten mukaan kuluttajia raskaimman mukaan. Yhtiön jauhelihapihvi onkin valmistettu pitkälti kanasta - eikä mistä tahansa fileestä, vaan kanan nahasta.

Pohjanmaalainen leikkelevalmistaja Herra Snellman mainostaa parhaillaan sekä printtimediassa että televisiossa, että sen tuotteet eivät sisällä sian nahkaa eli kamaraa. HK toimii toisin päin. Suomen Kuluttajaliiton mukaan sen jauhelihapihvin tärkein ainesosa on kanan nahka.

- Markkinoilla olevien HK:n ”jauhelihapihvien” ainesosaluetteloiden mukaan tuotteet on jauhelihan sijaan valmistettu pääosin broilerinnahasta, Kuluttajaliitto kirjoittaa.

Liitto myös huomauttaa, että Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pakkausmerkintäoppaan ja elintarvikelainsäädännön mukaan tuotteiden ainesosat on ilmoitettava valmistusajankohdan mukaisen painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Pakkausmerkinnöistä ei myöskään saa syntyä kuluttajille harhaanjohtavaa kuvaa tuotteen sisällöstä.

- Mikäli tuotteen ensin mainittu valmistusaine on broilerinliha tai -nahka, edellyttää Suomen Kuluttajaliitto, että tuotetta on myös kutsuttava broilerinnahkapihveiksi tai –pyöryköiksi.

Eviran pakkausmerkintäoppaan mukaan hampurilaisen, jonka sisältämän pihvin pääraaka-aine on kalaa, kanaa tai kasviksia, tulee nimetä ”kalahampurilaiseksi”, ”’kanahampurilaiseksi” tai ”kasvishampurilaiseksi”.

Esim. pelkkiä broilerin ainesosia sisältävän tuotteen kutsuminen pelkästään nimellä ”’hampurilainen” on harhaanjohtavaa. Vastaavasti pelkästään mustikkaa sisältävästä keitosta tulee käyttää vakiintunutta nimeä ”Mustikkakeitto”.

Suomen Kuluttajaliiton havaintojen mukaan kuluttajia selvästi harhaanjohtava tuotenimi on HK:n lisäksi Atrian jauhelihapihveissä.

Lähde: Kauppalehti Perjantai 07.05.2010