Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Libyan lentokiellon

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Libyan lentokiellon

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman Libyan lentokiellosta. Päätöslauselma mahdollistaa ilmaiskut Muammar Gaddafin hallintoa vastaan. Libyan hallitus sanoo päätöslauselman uhkaavan maan yhtenäisyyttä.

Ranska on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis sotilaallisiin toimiin muutaman tunnin kuluessa. Myös Yhdysvallat on kertonut valmistautuvansa toimintaan. Uutistoimisto Reutersin amerikkalaisen sotilaslähteen mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ryhtymässä heti toimintaan. BBC:n haastatteleman brittiviranomaisen mukaan Britannian lentokoneet voivat olla Libyan yläpuolella jo tänään.

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan johtajat ovat pitäneet Libyan tilanteesta puhelinkokouksen aamuyöllä. Yhdysvaltojen hallituksen mukaan maat vaativat Libyan hallintoa heti täyttämään kaikki päätöslauselman vaatimukset ja lopettamaan heti siviileihin kohdistetun väkivallan.

Reutersin tietojen mukaan Italian hallitus on valmis antamaan lentotukikohtansa lentokiellon valvojien käyttöön. Lentokieltoa valvomaan ryhtyvät luultavasti Ranska, Britannia, Yhdysvallat ja joukko arabimaita.

Päätöslauselman puolesta äänesti kymmenen maata. Kiina, Venäjä ja Saksa jättivät odotetusti äänestämättä.

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle perusteli maan kantaa toteamalla, että sotilaallisiin toimiin Libyassa liittyy "huomattavia riskejä ja vaaroja". Ulkoministerin mukaan saksalaisjoukot eivät osallistu mihinkään operaatioon Libyassa.

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Churkin puolestaan kehotti välttämään Iiiallista voimankäyttöä Libyassa.

Clinton: Iskuja ilmapuolustusta vastaan
Päätöslauselma antaa valtuutuksen käyttää kaikkia tarvittavia toimia siviilien suojelemiseksi. Käytännössä se on valtuutus iskeä Gaddafin joukkoja vastaan. Päätöslauselman ei kuitenkaan anna mandaattia Libyan miehittämiseen, eli se sulkee ainakin laajamittaisen maajoukkojen käytön mahdollisuuden pois.

Libyan hallinnon mukaan YK:n päätöslauselma uhkaa maan yhtenäisyyttä ja usuttaa libyalaiset toistensa kimppuun.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton on sanonut, että lentokieltopäätös merkitsee käytännössä iskuja esimerkiksi Libyan ilmapuolustusta vastaan.

Uutistoimistojen mukaan kapinalliset juhlivat päätöstä Benghazissa. Ihmiset ampuvat ilmaan ja laukovat ilotulitusraketteja.

AFP, AP, Reuters, Itar-Tass

Lähde: