Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Etelä-Sudan juhlii itsenäisyyttä

Etelä-Sudan juhlii itsenäisyyttä

Etelä-Sudan on itsenäistynyt. Maailman uusin valtio syntyi virallisesti päivän vaihtuessa lauantaiksi.
Uudessa pääkaupungissa Jubassa asukkaat tanssivat kaduilla, soittivat rumpuja ja huusivat maan presidentin, Salva Kiirin nimeä.

Sudanin etelä- ja pohjoisosa solmivat rauhan vuonna 2005 ja sopivat, että Etelä-Sudanin itsenäistymisestä järjestetään kansanäänestys. Äänestyksessä tammikuussa yli 98 prosenttia eteläsudanilaisista kannatti omaa valtiota.

Lauantaisiin juhlallisuuksiin odotetaan muun muassa YK:n pääsihteeriä Ban Ki Moonia ja Pohjois-Sudanin presidenttiä Omar Hassan al-Bashiria. Al-Bashirin osallistuminen olisi kohteliasta Etelä-Sudania kohtaan mutta kiusallista monille vieraille, koska hänet on etsintäkuulutettu sotarikoksista.

Suomesta juhlallisuuksiin on kutsuttu kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr), joka on ulkoministerin erityisedustaja Afrikan kriiseissä.

Sudan tunnusti perjantaina virallisesti Etelä-Sudanin itsenäisyyden.
"Sudan tunnustaa Etelä-Sudanin valtion heinäkuun 9. päivästä lähtien", ministeri Bakri Hassan Saleh sanoi valtion televisiossa.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti perjantaina perustaa Etelä-Sudaniin oman rauhanturvaoperaation, johon lähetetään 7 000 rauhanturvaajaa.

Lähde:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Etelä-Sudan%20juhlii%20itsenäisyyttä/1135267656609?ref=fb-share