Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Fyysikot epäilevät löytäneensä valoa nopeampia hiukkasia

Jukka Kivi writes:
Fysiikan lait saatavat mennä uusiksi

Fyysikot epäilevät löytäneensä valoa nopeampia hiukkasia   Itse Albert Einstein kääntyisi haudassaan, jos kuulisi, mitä Geneven CERN-tiedelaboratoriossa on saatu aikaiseksi. Kansainvälinen fyysikkojoukko väittää nimittäin löytäneensä hiukkasen, joka liikkuu valoakin nopeammin.

Kyseessä ovat atomia pienemmät hiukkaset eli neutriinot, joiden tutkijat totesivat liikkuvan 300 006 kilometriä sekunnissa. Valonnopeus on tarkalleen 299 792 458 metriä sekunnissa.
Tiedemiehet ovat ällistyneitä kokeista. Tutkimuksessa oli tarkoitus mitata neutriinoiden nopeutta, mutta tulos yllätti kaikki.

Mikäli tutkimustulos saadaan varmistettua, se voi kumota fysiikan peruslakeja, kuten Einsteinin suhteellisuusteorian.

Lähde: IL-AFP

Kun Iltalehden valon nopeutta koskeva uutinen herättää kiinnostusta, täytynee vähän kommentoida. Einstein ei itse ollut tuota mieltä, että valon nopeus on vakio, mutta fyysikkojen valtavirta on lähtenyt seuraamaan sellaista ajatusta. Ensinnäkin jokaisella fotonilla on eri nopeus. Vaakasuunnassa mitattuna valon nopeus pilvenpiirtäjän huipulla ja kellarissa on erilainen. Se johtuu gravitaatiokentästä. Valon väri vaikuttaa myös. Esimerkiksi punainen valo ja sininen väri liikkuvat eri nopeudella. Tähtitieteilijät ovat muuten mitanneet galaksien keskellä niinkin hidasta valoa kuin 0,1*c.

Jukka Kivi