Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Leena Luhtanen kirjoitti Demarin yleisönosastossa, tässä jatkoa

Mistä kaikesta ministeri Heidi Hautalan pitäisi pysyä erossa?

Eihän asiat ole niin yksinkertaisia kuin miltä ne nyt näyttävät. Julkisuudessa puhutaan ministeri Heidin Hautalan ehdoilla lähinnä vain yhdestä siivouskerrasta ja sen maksamisesta ilman asianmukaisia työnantajamaksuja. Ja tuloksena onkin ministerin vetäytyminen harmaan talouden ministerityöryhmästä. Tässäkö kaikki?

Haluaisin että joku kertoisi enemmän tasavallan hallituksen työtavoista. Mitä kaikkea valtakunnan turvallisuuteen liittyvää siellä liikkuu ja kenelle tietoa jaetaan? Voimmeko olla varmoja, että oleelliset asiat säilyvät vain niiden tiedossa, joille nuo tiedot kuuluvat?

Ministeri Heidin Hautala näyttää olevan haiden ympäröimä. Kaikensorttiset ”agentit” pyörivät ympärillä ja kiristävätkin häntä (ainakin hänen oman kokemansa mukaan). Vaikka luotankin hänen arviokykyynsä sitten, kun yksittäisiä tapauksia on vatvottu riittävästi mediassa, niin riittääkö hänen punnittu harkintakykyynsä tilanteissa alun alkaen?

Meillä on hyvin monta esimerkkiä hänen tekemisinään omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä parin menneen vuoden ajalta. Hänen harkintakykynsä on usein aluksi pettänyt. Ja nyt viimeisenä tämä siivoojajupakka.

Media ja siinä etunenässä Iltalehti ovat tehneet kyllä osansa. Tältä osin on ollut kyseessä ilmeisesti  ”upotusjournalismi”.

”Upotusjournalismista”  saimme aikanaan loistavan esimerkin silloisen ministeri Leena Luhtasen tapauksessa kunnallisvaalien alla. Tämänkaltaisen journalismin tunnusmerkkinä näyttää olevan se, että siinä paljastetaan muka herkullisia yksityiskohtia ja sellaisessa aikaikkunassa, että kohteella ei ole mahdollisuutta korjata vääriäkään faktoja uskottavasti.

Silloinen ministeri Leena Luhtanen onkin nyt vasta noin kymmenen vuoden jälkeen voinut palata omaan tapaukseensa ja todeta, että hänen asioissaan ei ollut mitään hämärää, vaikka silloisten juttujen medianäkyvyydellä seuraukset olivatkin hänelle henkilökohtaisesti järisyttävät.

Siis yhteenvetona. Keskustelu pitäisi ulottaa ministeri Heidin Hautalan uskottavuuteen kokonaisuutena ja arvioida, missä kaikessa Suomen turvallisuuteen liittyvässä viestinnässä hän voi olla mukana. Olisiko hänen syytä pidättäytyä joistakin muistakin töistä hallituksen sisällä--- ja jos hän niin tekee, mitä jää jäljelle?

Martti Tieaho
Espoo