Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Puoluekannatusarviot 30.12.2015

Huonoja uutisia hallitukselle – SDP pomppasi kärkeen

Viime kevään eduskuntavaaleissa neljänneksi jäänyt ja oppositioon pudotettu SDP on ohittanut pääministeripuolue keskustan Suomen suosituimpana puolueena. Ylen joulukuun mittauksessa SDP:lle mitattiin 22,7 ja keskustalle 21,4 prosentin kannatus.
30_12-Puoluekannatus.png
  
SDP:n suosio on noussut kesän alle 15 prosentin lukemista yli kahdeksan prosenttiyksikköä. Marraskuussa demareiden nousuvauhti näytti jo vähän hyytyvän, mutta joulukuussa kasvua kertyi taas reippaat 1,7 prosenttiyksikköä.
Huhtikuun eduskuntavaalien 16,5 prosentin tuloksesta SDP:n kannatus on noussut yli kuusi prosenttiyksikköä.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan SDP:n nousu kärkeen on ollut odotettavissa.
-Se ehkä oli ajan kysymys. Tällaiset trendit yleensä vahvistuvat. Viime kerralla oli pientä tasaantumista, mutta nyt sitten taas tuli pomppaus ylöspäin.
Pajusen mukaan puolueiden kannatusluvut saattavat vakiintua syksyn mullistusten jälkeen.
-No jotenkin tuntuisi siltä, että tässä on vaalien jälkeen ajettu asemiin ja ehkä nyt on semmoinen vakiintumisen vaihde edessä eli ne asemat ovat löytyneet ja nyt sitten taistellaan niissä.   

SDP ykkösenä viimeksi toukokuussa 2008
Taloustutkimuksen Ylelle tekemissä puolueiden kannatusarvioissa SDP on ollut suosituin puolue viimeksi toukokuussa 2008, kun puolueessa käytiin puheenjohtajataistelua Eero Heinäluoman vapaaehtoisen luopumisen jälkeen.
Kesäkuussa 2008 SDP:n puoluejohtoon nousseen Jutta Urpilaisen kaudella SDP ei ollut Taloustutkimuksen mittauksissa kertaakaan kärjessä.
Toukokuussa 2014 Urpilaisen puheenjohtajakisassa kukistanut Antti Rinne on tyytyväinen SDP:n kärkisijaan.
-No kyllä tämä näyttää sen, että SDP:n eduskuntaryhmä erityisesti on tehnyt hyvää työtä eduskunnassa ja me ollaan tarjottu kansalaisille eduskunnassa vaihtoehto hallituksen politiikalle ja siitä tuo luottamuksen palautuminen minusta kertoo. Kovasti nöyrästi täytyy kuunnella kansalaisia tässä tilanteessa, Rinne tulkitsee tulosta.

Keskusta ja kokoomus vaalituloksen luvuissa
Pääministeripuolue keskustan suosio on ollut loivassa alamäessä koko syksyn ajan, mutta puolueen kannatus on vielä hieman eduskuntavaalituloksen (21,1 prosenttia) yläpuolella.
Hallituspuolueista myös kokoomus on säilyttänyt eduskuntavaalikannatuksensa. Joulukuussa kannatus jopa hieman nousi, eikä puoluejohtaja-valtiovarainministeri Alexander Stubbin eduskuntapuheista syntynyt kohu näytä jättäneen pysyvää lommoa kokoomuksen kannatukseen.

Perussuomalaisten syöksylasku pysähtyi
Hallituspuolueiden yhteiskannatusta syksyn aikana romahduttanut perussuomalaisten vapaa pudotus näyttää pysähtyneen alle yhdeksän prosentin lukemiin.
Eduskuntavaaleista perussuomalaisten suosio on puolittunut, mutta ulkoministeri-puoluejohtaja Timo Soinille tuo pientä lohdutusta se, että jonkinlainen pohjakannatus näyttäisi nyt löytyneen.

Vihreät ja vasemmistoliitto putosivat
Oppositiossa vihreiden syksyn aikana korkealla pysynyt kannatus taittui hieman joulukuussa. Vajaan 12 prosentin lukemat ovat vihreille kuitenkin selvästi 8,5 prosentin eduskuntavaalituloksen yläpuolella.
Vaalitulospettymyksen jälkeen vasemmistoliiton kannatus on sahannut seitsemän ja kahdeksan prosentin välissä. Joulukuussa kannatus putosi taas vaalituloslukemien tuntumaan.
Pienistä oppositiopuolueista RKP:n kannatus painui alle neljän prosentin ja myös kristillisdemokraattien suosio hupeni hitusen.
Eduskunnan ulkopuolisten ryhmien kannatus nousi tasan kahteen prosenttiin.
Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 1 952 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 66,6 prosenttia. Haastattelut tehtiin 7.–29.12.2015, ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Lähde: