Previous in Thread

Next in Thread

History
 
 Uutisia EspanjastaPostmark
Home • Keskustelualueet • Kaikki keskustelut • Päivän puheenaihe • Uutisia Espanjasta
 
From:Tuesday, November 3, 2009 12:49 AM +0200
Subject:Uutisia Espanjasta 
To:
Espanjalaisessa politiikassa liikkuu raha. Uusi kirja valottaa, minkälaisia palkkoja jopa rehelliset poliitikot Espanjassa saavat.

Espanjan poliittisessa elämässä maksetut palkat on nyt listattu alimmalta tasolta poliitiselle huipulle. Daniel Monteron uudessa kirjassa ”La Casta - El increíble chollo de ser político en España” vertaillaan kadunmiehen ja poliitikkojen tuloja. Kirjassa arvioidaan Espanjan 76.000 poliittisen vaikuttajan maksavan vuodessa veronmaksajille noin 720 miljoonaa euroa.

Kun lehdistön päivittäisenä puheenaiheena ovat Malaya, Gurtel ja Santa Coloma lahjusskandaalit, jää lukijoille mielikuva, että lahjonta ja kähmintä ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus espanjalaisessa politiikassa. Viimeisen kolmen vuoden aikana onkin 18 pormestaria, joista seitsemän on ollut Partido Popularin ja viisi PSOE:n edustajia, erotettu lahjusten, julkisten varojen väärinkäytön tai rahanpesun vuoksi. 

Samaan aikaan kun ihmiset menettävät kotinsa kun he eivät kykene maksamaan asuntolainojaan ajallaan, espanjalaisten puolueiden velat jatkavat kasvuaan. Kongressissä edustetuilla puolueilla on velkaa yhteensä 144,8 miljoonaa, siitä huolimatta, että ne saavat vuosittain keskimäärin 184 miljooonaa euroa tukiaisia toimintaansa. Tänä vuonna PP kuittasi 62 miljoonaa euroa avustuksia ja PSOE 59 miljoonaa euroa.

Useimpien espanjalaisten on käytävä töissä 35 vuotta saadakseen täyden eläkkeen, parlamentaarikoiden ei tarvitse kuitenkaan olla virassa kuin seitsemän vuotta saadakseen eläkkeensä täysimääräisenä.

Poliitikkojen palkoille ei ole myöskään asetettu ylärajoja. Marbellan kaupunki ajautui konkurssiin ja samanaikaisesti pormestari Marisol Yague nosti 84 400 € vuosipalkkaa. Palkka oli kuitenkin vaatimaton verrattuna parhaiten palkattuihin poliitikkoihin, Barcelonan pormestari Jordi Hereun (kuvassa) vuosipalkka on 177 398 €, hän ansaitsee 33 212 € enemmän kuin pääministeri Zapatero.

T: espanja-info Tiimi