Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Voimakas myrsky pyyhkäisee Suomen yli

Voimakas myrsky pyyhkäisee Suomen yli
Julkaistu 22.12.2004, klo 13.31 (päivitetty 13.51)

Vuoden pahin myrskyrintama liikkuu Suomen yli tänään ja huomenna. Ilmatieteen laitoksen mukaan kaikilla merialueilla myrskyää ja maa-alueilla etelätuuli on vaarallisen voimakasta. Lounaisilla merialueilla keskituuli voi yltyä jopa 27 metriin sekunnissa.
Voimakas tuuli voi viedä kattoja ja kaataa puita. Tieliikenne voi olla tuulen ja lumi- sekä räntäsateen takia vaikeaa.
Jo keskiviikkona aamupäivällä tuuli oli vaarallisen voimakasta Porin edustalla Selkämerellä.
- Tuuli puhaltaa voimakkaimmin tuntureilla ja muilla korkeilla paikoilla. Alavilla paikoilla tilanne on parempi, mutta pakkasen ja tuulen yhdistelmän takia sää on kuitenkin kaikkialla pureva, sanoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.
Rintama osunee länsirannikolle keskiviikkona iltapäivällä. Pohjois- ja Etelä-Karjalaan myrskyn ehtinee yön aikana. Itä-Lapissa myrsky hellittänee vasta huomenna.
Uusi matalapaine lähestyy Suomea lännestä jo torstaina.

Ympäristökeskus varoittaa tulvista Lounais- ja Etelä-Suomessa
Lounais- ja Etelä-Suomen vesistöt saattavat tulvia joulun ja uuden vuoden aikoihin, varoittaa Suomen ympäristökeskus.
Useiden jokien virtaamat ovat jo nyt huomattavan suuret viime viikon vesisateiden jäljiltä. Keskiviikkona alkava myrsky, sitä seuraava matalapaine ja joulun jälkeiselle viikolle ennustettu matalapaine vesisateineen voivat johtaa talvitulvaan.
Matalapaineiden välillä on myös pakkasia, mikä aiheuttaa hyytötulvariskin jokiin. Jokien virtaamien ja vedenkorkeuksien arvioidaan olevan ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuria mm. Kokemäenjoella, Loimijoella ja Aurajoella.

Lähde: STT/Yle