Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Islannin tulivuorenpurkauksesta tuhkaa myös Suomeen

Islannin tulivuorenpurkauksesta tuhkaa myös Suomeen
15.4.2010

Islannissa Eyjafjallajökullin jäätiköllä jään alla olevasta kraatterista on purkautunut savua ja tuhkaa. Tulivuorenpurkauksen ilmaan syöksemä tuhka on levinnyt myös Pohjois-Suomeen ja yöllä tuhkapilvi saattaa siirtyä myös Etelä- ja Keski-Suomen ylle.

Eilen Islannissa alkanut tulivuorenpurkaus on saanut aikaan tuhkapilven, joka sisältää hiukkasten lisäksi mm. rikki- ja hiilidioksidia. Patsaasta muodostunut savu- ja tuhkapilvi on saapunut Pohjois-Suomen alueelle ja haittaa tällä hetkellä pohjoisen Suomen lentoliikennettä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan tuhkapilvi kattaa torstaina aamupäivällä Suomessa alueen linjalta Kokkola- Joensuu pohjoiseen. Tuulet työntävät tuhkaa aluksi itään ja kaakkoon Venäjälle, eikä tämän päivän aikana odoteta tuhkan leviävän Suomen alueella etelämmäksi. Illalla virtaus alkaa kuitenkin kuljettaa Etelä- ja Keski-Skandinaviassa olevaa tuhkaa itään ja koilliseen. Yöstä alkaen tuhkaa voi olla Etelä- ja Keski-Suomenkin yllä. Pilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu. Koska savu kulkee korkealla, sillä ei ole haittavaikutuksia ihmisten terveydelle.

Tulivuorenpurkauksen vaikutukset pieniä
Hyvin voimakkaissa tulivuorenpurkausten tuhkapilvi nousee stratosfääriin saakka, jolloin hiukkaset pysyvät siellä noin kahden vuoden ajan. Hiukkaset vaikuttavat tuona aikana ilmastoa viilentävästi. Esimerkiksi Mt. Pinatubon purkaus vuonna 1991 viilensi maapallon keskilämpötilaa noin 0,5 astetta. Islannin purkaus ei kuitenkaan Ilmatieteen laitoksella olevan tämänhetkisen tiedon mukaan ole niin voimakas ja tuhkapilvi on jäänyt stratosfäärin alapuolelle. Tämän vuoksi Islannin purkauksella ei odoteta olevan merkittäviä ilmastovaikutuksia.

Aikaisemmat Islannissa tapahtuneet tulivuorenpurkaukset eivät ole myöskään aiheuttaneet poikkeuksellisia muutoksia ympäristössä, sillä normaaliin vuotuiseen laskeumaan verrattuna tulivuorien aiheuttamat hapanlaskeumat ovat olleet pieniä. Joidenkin arvioiden mukaan jäätiköt saattavat suodattaa hiukkasia, mikä vaikuttaa mm. ilmaan päässeiden rikkidioksidihiukkasten määrän. Edellisen kerran ilmavirrat toivat tuhkapilven Suomen ylle vuonna 2004.
Ilmatieteen laitoksella toimiva Suomen Etelämanner-logistiikka FINNARP-retkikunta oli purkauksen alkaessa alueella testaamassa ajoneuvoja. Retkikunta on tällä hetkellä turvassa Reykjavikissa.


Lähde: Ilmatieteen laitos