Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Matematiikkaa suomeksi

Tommi Rimpiläinen writes:
Kuinka paljon matemaattisia teorioita on oikeastaan käännetty suomeksi? Kaupungin ylläpitämien kirjastojen matemaattisten teosten valikoima on melko suppea siihen nähden, että matematiikkaa on kirjoitettu vaikka millä mitalla, ja siitäkin mitä kirjastoista löytyy on osa niteistä tehtäväkirjoja, yo-kirjoituksiin valmistautumiseen tähtääviä oppikirjoja tai vieraskielisiä kirjoja.

Kaiken järjen mukaan matemaattisia teoksia on enemmänkin kuin mitä kirjastoissa yleensä näkee, mutta missä ne oikein ovat? Ilmeisesti akateemiset prohvessorismiehet panttaavat niitä yksityisissä kirjastoissaan.

Koulumatematiikan kirjoja tietysti saa suomenkielellä. Mutta yliopistojen ja korkeakoulujen kirjat ovat nykyään pääosin englanninkielisiä. Jonkin verran on saksankielisiä ja ranskankielisiä. Yliopistojen ja korkeakoulujen kirjastoista voi löytää kiinnostavia matematiikan kirjoja. Kuitenkin kurssikirjoiksi suositut ovat yleensä lainassa, joten opiskelijat hankkivat niitä omalla kustannuksellaan.

Jos jokin tietty matematiikan laji kiinnostaa, kirjallisuustietoja voi hakea kirjastojen hakemistoista ja ihan yleisestikin, jolloin saa selville, mitä kyseisen lajin kirjoja on olemassa.

Jukka Kivi