History
 
 Tutustutaan villivihanneksiin Postmark
Home • Keskustelualueet • Kaikki keskustelut • Herkuttelukeskustelu • Tutustutaan villivihanneksiin
 
From:Friday, June 17, 2016 9:05 PM +0300
Subject:Tutustutaan villivihanneksiin  
To:
Cc:
Aurinkoiselta niityltä, villiintyneestä pihapiiristä tai metsänlaidasta voi kerätä ravintoarvoiltaan arvokkaita ja maukkaita villivihanneksia, joista useimpia on totuttu pitämään vain haitallisina ja toivottoman sitkeähenkisinä rikkakasveina.

Voikukka, vuohenputki, nokkonen, valkopeippi, maitohorsma, poimulehdet, piharatamo, peltokanankaali ovat niistä ehkä kaikkein tärkeimpiä, helpoimmin tunnettavia ja myös kerättäviä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös siankärsämö, ahomansikka, keto-orvokki, litulaukka ja monet muutkin kasvit. Villivihannekset pitää opetella tuntemaan, sillä luonnossa on myös haitallisia ja jopa myrkyllisiä kasveja.

Villivihanneksia voi käyttää monella tavalla ruoanlaitossa, mutta uusiin makuihin on parasta totutella vähitellen. Niitä voi lisätä risottoihin, pastoihin, muhennoksiin, piirakoihin, salaatteihin tai vaikkapa sämpylätaikinaan tuoreina, kuivattuina ja viherjauheiksi muserrettuina tai kypsennettyinä vihannessekoituksina. Polttavat nokkosetkin ovat syötäviä nopeasti vesihöyryssä kypsennettyinä.


1762016_205758_0.jpg
Nokkonen on ehkä eniten käytetty villivihannes.

1762016_205820_1.jpg
Vuohenputki on maukas puutarhojen kasvi.

1762016_205843_2.jpg
Voikukan lehdet ja mykeröt ovat syötäviä.

Teksti ja kuvat: Mattias Tolvanen