Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

MTV=sika-tv?

Ihmeelliseksi on mennyt perjantai-illan tv-tarjonta nuoriso- ja nuorisomieliskanava MTV:llä. Ennen sieltä tuli musiikkia kuten Greatest Hits, So 90´s ja muuta kivaa taustamökää. Nyt ei enää. Katsoin juuri dokumentin Gumball-rallista, eli siitä, josta lehdet kirjoittelivat kesällä. Siitä, josta Venäjän viranomaiset eivät hiiskahtaneet Suomen tullille tai poliisille, että ralli on tulossa myös Suomen alueelle.

Joukko ökyrikkaita kaahareita käyttäytymässä kuten odottaa saattaa: kuin nykyajan siirtomaaherroja mm. latvialaisille alkuasukkaille vittuilemassa. Jotain tasapainoa ja kuolevaisuuden tunnetta sentään kohtalo hommaan tarjosi: yksi kuljettajista veti lipat avo-Ferrari 360:llä 250 km/h vauhdissa Tanskan niityillä törmättyään lehmään, joka kuoli turhaan. Kuskin pää tuli kuulemma kipeäksi, ja korvasta repeytyi ihoa irti.

Poliisi ei voinut juuri mitään muuta kuin viivyttää ja ottaa kortin pois määräajaksi kaksin- tai kolminkertaista ylinopeutta kaahaavilta. Ja olihan rahaa millä maksaa sakot.

Ohjelman ydin tuntui olevan:

Jos sinulla on riittävästi rahaa, voit olla iso pikkupoika, kuvitella olevasi maailman keskipiste ja vaarantaa muiden ihmisten turvallisuuden vain siksi, että sinulla itselläsi olisi mahdollisimman kivaa.
On olemassa pelkkää vapautta ilman minkäänlaista vastuuta. Mahdollisista muista ihmisistä ei tarvitse välittää, ja heidät voi ohittaa, tarvittaessa oikealta, ojan puolelta. Ja usein.

Lopputeksti tosin oli "hurskas": Älä lähetä toimitukselle videoita omasta nopeasta ajostasi..

Eniten alkoi ottaa päähän se, että ohjelmassa ei esitetty sanallakaan minkäänlaista kritiikkiä moista toimintaa kohtaan tai edes ilmaistu, että 200 km/h taajamanopeus saattaa olla vaaraksi terveydelle, ellei omalle niin jonkun muun. Poliiseilta, viranomaisilta tai muilta ns. vastapuolen edustajilta ei kysytty mitään: viranomaiset esitettiin lähinnä vittuilun kohteina, kuten henkisillä 5-vuotiailla tapa on. Mitenkään todellisia 5-vuotiaita mollaamatta...

Kaahausleffat kuuluivat allekirjanneenkin murrosikään, Cannonballit, Reynoldsit, Bullitit ja muut on kateltu. Mutta Euroopanlaajuinen kaahaus oli todellisuutta. Isot aikuiset miehet, jumalauta. Pätkää katsoessa iski huojennus IT-buumin ja juppi-ilmiön vähittäisestä laantumisesta: kusipäämiljonäärikiintiö Euroopan teillä on kovasti täynnä, huomaan. Vuonna 2002 uusi ralli kulkee USA:n halki. Eikä kukaan/mikään estä...

+Mikko-