Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: YLEkö maksukortille

Veli-Matti Hurskainen writes:
Kepulainen kansanedustaja, YLEn hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Antti Kaikkonen (lieneekö sukua J. Ruonansuun tri Kaikkoselle?) möläytti ”ajatuksen” tv-lupamaksun muuttamisesta YLEn kanavien maksukortiksi. MTV3:n Karhuvaarahan tarttui asiaan tietysti heti.

Maksukorttien ehdottajilta näyttää unohtuvan, että YLEllä on myös laaja radio-ohjelmatarjonta. Monelle radio on jopa pääasiallinen media. Lisäksi YLE on merkittävä kotimaisen ohjelmatuotannon tilaaja ja tekijä itsekin. YLEn ulkomaantoimituksen verkko on ylivoimainen mainosrahoitteisiin verrattuna. Ajankohtais- ja dokumenttiohjelmien tarjonta (sekä tv:ssä että erityisesti radiossa) on aivan toista luokkaa kuin rahakanavilla. YLEn urheilutoimitus on (minusta liiankin) voimakkaasti resursoitu. Kulttuuriohjelmistoa ei muilla kuin YLEllä ole ollenkaan.

On helppo nähdä syy, miksi HS-konserni ja muut YLEn kilpailijat kertovat nyt totuutena, että maksukortti saisi laajaakin kannatusta. Maksukortti romuttaisi YLEn rahoituspohjan ja sitä mukaa hiljalleen hävittäisi koko toiminnan. Sen jälkeen sitten saisimme nauttia moniarvoisesta tiedotuksesta – median omistajien arvomaailman mukaisesti.

Pitää ottaa huomioon myös se, että ilman YLEä ei olisi mainoskanaviakaan. Maanpäällinen lähetysverkko rakennettiin YLEn rahoilla (ja myytiin sitten pilkkahintaan ranskalaisille). Jos YLEn maksuosuus Digitalle poistuisi, loppuisi koko toiminta. Mainoskanavat eivät lähetysverkkoa taatusti rahoittaisi.

YLE on nähtävä julkisen tehtävänsä ohella ennen kaikkea kotimaisen, laadukkaan ohjelmiston tuottajana ja sitä kautta myös tekijöiden tukijana ja työpaikkakouluttajana. Varsin moni käsikirjoittaja, ohjaaja, kuvaaja jne on saanut  ja saa käytännön oppinsa ja suuren osan toimeentulostaan YLEssä.

YLE pitää rahoittaa valtion budjetista ja rahoitusta tulee tuntuvasti lisätä.

Maksukortti on myös teknisesti aivan älytön ajatus. Varsinainen tavoitehan on, että tietyt ihmiset maksaisivat lupamaksunsa. Niistä maksajista pitää siis olla rekisteri. Ja sitten laskutus käyntiin. Ei siinä mitään elektronisia erikoislaitteita tarvita, kun pelkkiä tietoja käsitellään.

Kun lähes kaikki kansalaiset ovat TV-katsojia, ei sitten tarvita myöskään katsojarekisteriä. Siitä aiheutuisi vain sählinkiä ja kustannuksia.

Yleisradion rahoitus pitäisi turvata valtion budjetista kuten sinäkin kirjoitat. Yleinen pelko on, että Yleisradion riippumattomuus vaarantuisi, kun sen pitäisi mielistellä hallitusta saadakseen rahoituksensa. Sopivalla pitkävaikutteisella puitelailla pitäisi varmistaa valtion rahoituksen turvaaminen ja riippumattomuus valtaa pitävistä. Nämä ovat kaksi eri asiaa, joten saatettaisiin tarvita kaksi eri elintä niitä hoitamaan.

Jukks Kivi