Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Postilaatikolla on väliä

Postilaatikolla on väliä

Nykyihmisellä on käytössään hämmentävä määrä eri viestintäkanavia. Monella ovat käytössä ainakin sähköposti töissä ja kotona, Messenger ja muut pikaviestimet, Facebook ja muut yhteisösivustot, Skype ja muut videopuhelut, työpaikan pöytäpuhelin, kännykkä ja perinteinen posti.

Varsinkin töissä on ajoittain vaikea päätellä, mikä viesti sopii parhaiten mihinkin tuuttiin. Itse valitsen sopivan kanavan näin. Oletko samaa mieltä? Jäikö jokin kanava pois?

Kodin sähköposti. Tänne kuuluvat vain omat asiat. Pomolle osoitetta ei pidä edes kertoa, työkavereillekin harkiten.

Työsähköposti. Tänne vain asiat, jotka eivät vaadi välittömiä toimenpiteitä. Sähköpostin jatkuva vilkuilu syö työtehot. Omat asiat on parempi hoitaa kotipostilla.

Työpaikan lankapuhelin. Jos asia on kiinni tunneista. Lankapuhelimeen soittamalla ei tule vahingossa häirinneeksi lomailijan kännykkää.

Tekstiviesti kännykkään. Erinomainen keino saada nopea vastaus kysymykseen. Tänne kaikki asiat, joihin pitää reagoida heti. Soitto kännykkään Kaikkein kiireisimmille asioille, joihin ehdottomasti pitää reagoida. Työasioissa ärsyttää harva asia enemmän kuin kännykkään tuleva jaarittelupuhelu. Perheelle pikakaista, joka ohittaa työasiat.

Pikaviestimet ja chatit. Erinomaisia nopeiden ongelmien ratkojia. On sääli, että pikaviestimet eivät ole työelämässä laajemmassa käytössä.

Facebook. Työasiat sopivat Facebookissa lähinnä vitsinvääntöön. Työpaikkaansa surutta mainostavat käyttäjät ärsyttävät.

Twitter. Tänne työasiat sopivat Facebookia paremmin. Avoimella sivustolla voi mainostaa pomonsa tuotteitakin. Työasioista sauhuavan tuttavan voi sulkea ulos paremmalla omallatunnolla kuin Facebookissa.

Paperiposti. Aliarvostettu kanava. Harva asia lämmittää enemmän kuin henkilökohtainen posti. Lomakortit, hääkutsut ja rakkauskirjeet tänne. Kaikki virallinen viestintä verkkoon.

Lähde: Jussi Pullinen
HELSINGIN SANOMAT 12.7.2010