Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

USA:n hyökkäys Irakiin lähellä

Yhdysvaltain presidentin, Iso-Britannian pääministerin ja Espanjan pääministerin kokous Azoreilla päätyi siihen, että Yhdistyneiden Kansakuntien Turvallisuusneuvostolle ei tehdä uutta esitystä, koska sotaan oikeuttavaa esitystä siellä ei hyväksyttäisi. Se ei saisi riittävää kannatusta ja lisäksi muutamat maat käyttäisivät veto-oikeutta. Yhdysvallat katsoo, että aiempi päätöslauselma jo oikeuttaa sen hyökkäämään, koska Irak ei ole tuhonnut joukkotuhoaseitaan. Irak kertoo tuhonneensa ne. YK:n pääsihteerin mielestä hyäkkäys ei ole oikeutettu.

Monet maat ovat kehottaneet kansalaisiaa poistumaan Irakista ja Kuwaitista. YK on antanut poistumiskäskyn sekä asetarkastajille että omille rauhanturvaajilleen Kuwaitin rajalla. Kurdit ovat alkaneet paeta pohjoiseen päin. Maailmantalouden mittarit kuten pörssikurssit kertovat, että nyt se alkaa.

Yhdysvaltain presidentti Bush puhuu ensi yönä kello 03.00 Suomen aikaa. Hänen odotettiin antavan Irakin presidentille 24 tai 48 tuntia aikaa poistua maasta tai hyökkäys alkaa. Presidentti Saddam Husseinin on kerrottu päättäneen pysyä kansansa parissa. Se voi jopa merkitä sitä, että presidentti Bush kertoo puheessaan, että hyökkäys on alkanut. Sitä on vaikea tietää, mikä on hyökkäyksen ensimmäinen tavoite. Onko esimerkiksi aikomus "joukkotuhoaseiden riisumiseksi" kohdistaa hyökkäys Irakin eteläiseen sotilasalueeseen, vai hyökätä myös pohjoisen suunnasta, vaiko hyökätä ohjuksin Baghdadiin. Ainakin ilmatila otetaan heti haltuun.

Jukka Kivi