Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

USA ei kaatanut Israelia arvostelevaa YK-

USA ei kaatanut Israelia arvostelevaa YK-lauselmaa
20.05.2004, klo 07.24
YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Israelia lopettamaan palestiinalaisten kotien tuhoamisen. Samalla neuvoston päätöslauselma tuomitsee palestiinalaisten siviilien tappamiset.
Israelin lähin liittolainen Yhdysvallat pidättyi turvaneuvoston äänestyksestä eikä siis käyttänyt veto-oikeuttaan, kuten se on yleensä tehnyt, kun Israelia on arvosteltu neuvostossa. Diplomaattilähteiden mukaan tekstiä kuitenkin laimennettiin Yhdysvaltain veton estämiseksi.

Lauselmassa Israelia kehotetaan kunnioittamaan kansainvälisiä lakeja ja pidättymään lainvastaisesta kotien tuhoamisesta. Israelia ei kuitenkaan nimenomaisesti vaadita lopettamaan purkutöitä, kuten alkuperäinen teksti kuului.


YK:n mukaan Israel on hävittänyt 1 600 palestiinalaisen kodit. Israelin mukaan se on ollut välttämätöntä, jotta militanteilta viedään hyökkäyspaikat.

Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin mukaan Israelin viimepäiväiset veriteot, joissa on kuollut yli 30 ihmistä, heikentävät Gazan alueen tilannetta. Yhdysvaltain YK-apulaislähettiläs James Cunningham puolestaan sanoo, ettei myöskään Israelin turvallisuus tästä parane.

Cunningham kertoo kuitenkin pidättäytyneensä äänestämästä turvallisuusneuvoston päätöslauselman puolesta, koska siinä ei tuomita palestiinalaisia aseiden salakuljetusta Gazaan terroritarkoituksiin.

Israelin isku Rafahissa jatkuu

Israelin armeijan joukot jatkoivat yöllä jo kolmatta päivää kestävää sotilaallista operaatiotaan Gazan kaistalla sijaitsevalla Rafahin pakolaisleirillä.

Joukkojen tehtävänä on armeijan mukaan etsiä aseiden salakuljetustunneleita. Ainakin neljä palestiinalaista on kuollut yön ja aamun tulituksessa.

Keskiviikkona Rafahissa kuoli ainakin kymmenen ihmistä ja 50 loukkaantui Israelin ammuttua palestiinalaisia mielenosoittajia. Armeija on pahoitellut siviiliuhreja.

Israel teki Rafahiin myös myöhemmin illalla ohjusiskun, jossa loukkaantui palestiinalaislähteiden mukaan useita ihmisiä.

Reuters, AP, AFP