History
 
 PuoluetukiPostmark
Home • Keskustelualueet • Kaikki keskustelut • Demokratia • Puoluetuki
 
From:Friday, October 10, 2003 12:17 AM +0300
Subject:Puoluetuki 
To:
Jukka Kivi otti tuolla Oikeus-palstalla esiin puoluetuen. Kommentoin sitä täällä lähemmin.

Puoluetuen käyttöönottoa perusteltiin aikoinaan tarkoituksella vähentää kansanedustajien riippuvuutta taloudellisista tukijoistaan. Vaalikampanja maksaa, ja se oli rahoitettava jollakin tavalla. Siinä oli ainakin vaarana, että edustaja jäi ainakin moraaliseen kiitollisuudenvelkaan tukijoilleen.

Jalo ajatus, mutta se ei ole käytännössä toiminut. Puoluetuesta on tullut vain lisä entisestään kasvaneelle sponsoroinnille. Samalla on vähentynyt kansanedustajien riippuvuus kansalaisten mielipiteistä. Huono suosio on korvattavissa entistä laajemmalla kampanjalla, joissa markkinoinnin ammattilaiset suunnittelevat yksityiskohtaisesti - asusteita ja eleitä myöten -, kuinka mielikuviin vaikutetaan.

Kauko Sipponen kirjoittaa kuinka "taloudellinen riippumattomuus jäsenmaksuista ja muusta jäseniltä saatavasta tulosta antoi johdolle mahdollisuuksia määrätä poliittisesta linjasta jäsenistön mielipidettä tarkoin kuuntelematta" ("Kansalainen - isäntä vai renki", s. 244)
Mielestäni Sipponen on aivan oikeassa. Puolueuskollisuus pitää huolen siitä, että vastalause harjoitetulle politiikalle ei vaaleissakaan juuri toteudu. Kukapa haluaisi tunnustaa olleensa koko ikänsä väärässä. Mieluummin jätetään äänestämättä.
Kuinka alhaiseksi äänestysprosentin pitäisi painua, ennen kuin se vaikuttaisi harjoitettuun politiikkaan? Karkein kuulemani arvio oli, että aina sen verran äänestäjiä löytyy, että 200 edustajaa saadaan valituksi. Tuohon sisältyy raaka totuus: eivät puolueet tarvitse korkeaa äänestysprosenttia.

Puolueitten taloudellinen riippumattomuus äänestäjien mielipiteistä on todellinen ongelma, joka vain korostuu sillä, että puoluetuesta on tehty rahastusautomaatti: sitä voidaan puolueitten omalla päätöksellä nostaa lähes rajattomasti. Äänestäjän osaksi jää vain kiristellä hampaitaan - rohkeimmat kirjoittelee lehtiin.

Mielestäni vähintä, mitä puoluetuelle voitaisiin tehdä, olisi jäädyttää se nykyiselleen. Mutta mikä olisi se painostuskeino, jolla puolueet saataisiin luopumaan etujensa kasvattamisesta?