Previous in Thread |
Next in Thread |
History |
Jukka Kivi kirjoittaa:
Jotkut ihmiset pelkäävät geenimanipuloitijen elintarvikkeiden terveysvaikutuksia. Onkohan siinä pelossa mitään tieteellistä perustetta? Tietääkö kukaan?
Silmiini osui asiaan liittyvä juttu Turun Sanomissa 24.7.2003
"Professori Arpad Pusztai kertoi brittiläisessä tv-ohjelmassa 1998 kokeistaan, joissa rotille syötettiin geneettisesti muunneltuja perunoita. Rottien ruoansulatuksesta löytyi huolestuttavia muutoksia. Pusztai, oman alansa maailmanjohtajiin kuuluva tutkija, erotettiin välittömästi toimestaan skotlantilaisessa tutkimusinstituutissa, hänen datansa takavarikoitiin, hänet vaiennettiin moneksi kuukaudeksi ja ympäri maailman levitettiin juttuja hänen ´seniiliydestään´.
Arvostettu tieteellinen brittijulkaisu, Lancet, julkaisi lopulta hänen rottatutkimuksensa 1999. Mutta ennen sitä Lancetin päätoimittajaa Richard Hortonia oli uhkailtu erottamisella, jos hän uskaltaisi julkaista tutkimuksen.
Pusztailla tapahtui suurin piirtein sama kuin vähän myöhemmin niille kahdelle tutkijalle, jotka havaitsivat, että Meksikon alkuperäiset maissilajit ovat nyt perimältään geneettisesti muunneltujen lajien saatuttamia.
Vahvin tieteellinen argumentti Pusztain tutkimuksia vastaan olisi hänen kokeensa toistaminen ja hänen tutkimustuloksistaan poikkeavan analyysin julkaisu tieteellisessä aikakauslehdessä. Kukaan ei ole sellaista toteuttanut.Geeniteknologiaa edistävät AgBioWorld -nettisivut sanovat, että geeniteknologiaa vastustavien "aktivistien väitteet" tieteellisen tiedon julkaisemisen estoyrityksistä on tarkkaan punnittu tiedeyhteisössä ja että "niitä pitää verrata tieteellisessä kirjallisuudessa julkaistuihin, toistettavissa oleviin tutkimuslöydöksiin".
Pusztai on puolestaan sanonut, että hän ei ihmettele, että kukaan nuori tutkija ei uskalla ryhtyä toteuttamaan hänen kokeitaan uudestaan. Hänet, arvostettu ja kunnioitettu tiedemies, pystyttiin nöyryyttämään maailmanlaajuisesti. Kuka haluaa itselleen saman kohtalon?"
t. Esa
|