Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kuntien yhdistymisen vaikutukset kuntien

Kuntien yhdistymisen vaikutukset kuntien menoihin -tutkimus on valmistunut
Sisäasiainministeriö 01.10.2003

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Palkansaajien tutkimuslaitos ovat tutkineet sisäasiainministeriön toimeksiannosta kuntien yhdistymisten taloudellisia vaikutuksia. Tehdyssä tutkimuksessa arvioidaan vuoden 1970 jälkeen toteutettujen kuntien yhdistymisten vaikutuksia kuntien menoihin pitkällä aikavälillä. Tutkimus rajattiin koskemaan vain kuntien menokehitystä. Siinä ei vertailtu esimerkiksi kuntien palvelutasoa tai tulopohjan muutoksia.

Tutkimuksessa on verrattu yhdistymisen tehneitä kuntia ominaisuuksiltaan samanlaisiin itsenäisinä säilyneisiin kuntiin sekä seurattu näiden kuntien menoja kymmenen vuoden ajan yhdistymisen jälkeen. Tutkimuksessa on arvioitu, miten yhdistyneiden kuntien yhteenlasketut menot ovat kehittyneet verrattuna tilanteeseen, jossa kunnat olisivat säilyneet itsenäisinä.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1970 - 1982 tapahtuneet kuntien yhdistymiset eivät vähentäneet tutkimuskuntien kokonaiskäyttömenoja. Osan tuloksista selittää käytössä ollut kustannusperusteinen valtionosuusjärjestelmä, jolloin valtionosuudet määräytyivät prosenttiosuutena menoista. Kannustimet menosäästöille olivat tutkimuksen ajanjaksona vähäiset.

Tarkastelluista menoluokista ainoastaan yleishallinnossa yhdistyminen vähensi kuntien menoja. Näin saavutettu säästö ei kuitenkaan riittänyt kompensoimaan menojen kasvua muissa tehtävissä.

Yhdistymisillä ei havaittu tutkimuksessa olevan tilastollisesti merkitsevää vaikutusta kuntien verotuloihin, veroäyrimäärään eikä pitkäaikaisiin lainoihin.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1989 - 1997 tapahtuneista yhdistymisistä ei saatu menojen kehityksen arvioinnin kannalta tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Tämä johtui ajanjaksolla tapahtuneiden kuntien yhdistymisen vähäisestä lukumäärästä ja lyhyestä seuranta-ajanjaksosta.

Tutkimuksen perusteella näyttöä tapahtuneiden yhdistymisten menoja säästävistä vaikutuksista ei yleishallintokustannuksia lukuun ottamatta saatu. Tämän vuoksi ei ole itsestään selvää, että yhdistymisillä voitaisiin tulevaisuudessa saada merkittäviä taloudellisia säästöjä.

Vaikka yhdistymisten vaikutus ei tutkimuksessa näkynyt menosäästöinä, voivat ne silti olla tulevaisuudessa hyödyllisiä kunnille. Tämä johtuu muun muassa siitä, että kuntien valtionosuusjärjestelmä on 1990 -luvulla muuttunut menoperusteisesta laskennalliseksi, jolloin myös yhdistymisen tehokkuutta ja taloudellisuutta lisäävät kannustimet ovat olemassa.

Kuntien tulevaisuuden haasteet ovat niin suuret, että yhdistymisiä tulee edelleenkin pitää varteenotettavana vaihtoehtona. Yhdistymisille tulisi kuitenkin asettaa nykyistä selkeämmät tavoitteet ja painottaa sellaisia rakenteellisia uudistuksia, joilla yhdistyneiden kuntien kustannustehokkuutta voidaan kestävällä tavalla parantaa.