Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Luottamushenkilöiden aktiivisuus lisää ää

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN AKTIIVISUUS LISÄÄ ÄÄNESTYSINTOA


Timo Soini lähestyy demokratiaa ylhäältä alaspäin (HS 27.12) ja olettaa, että demokratia pelaa kun asukas ottaa yhteyttä edustajaansa.  

Demokratia on vain puoliksi Soinin mainitsemaa asioiden hoitoa ja puoliksi sitä, että auttaa asukkaita ottamaan vastuuta itsestään, muista ja ympäristöstään. Luottamushenkilö on äänestäjälle väline edistää omaa hyvinvointia, siksi ei ole sama kuka asukasta edustaa.  Hyvinvointiyhteiskunta on yhteisvastuun yhteiskunta. Eivät kadun puut ja pensaat ole kaupunkia vaan meitä varten. Miksemme myös niitä yhdessä hoitaisi naapurimme kanssa? Se olisi todellista peruspalveluihin menevien veroäyrien säästämistä ja elämän laadun nostoa – syrjäytymisen ehkäisyä.

Olen ollut pitkään mukana Espoonlahden asukasprojekteissa, joilla lisäämme asuinpaikkamme viihtyisyyttä. Montaa muuta valtuutettua en tänä aikana ole asukastoiminnassa havainnut – en esim. Espoonlahdessa asuvaa Soinia.

Luottamushenkilöiden tulee olla mukana kaikessa asukastoiminnassa, asukasyhdistyksissä, paikallisdemokratiaelimissä jne – lähellä asukasta. Paikallistason asioissa eri puolueiden poliitikot löytävät helposti yhteisiä tavoitteita, kun ovat samoissa asukasyhdistysten hallituksissa jne. Ilman poliittisten puolueiden tukea vähänkään isommat asiat eivät etene kunnan organisaatiossa.  

Kunnallispolitiikassa puolueosastojen ja vastaavien tulee kattaa tietty maantieteellinen alue, jonka asioita ne sitoutuvat ajamaan. Kun puolueiden perusyksiköt valitsevat luottamushenkilöt, niiden vastuulla tulee olla että luottamushenkilöt kuulevat asukaita, käyvät asukkaiden ja luottamuselimen kokouksissa ja kertovat kuntatasolla käsitellyistä paikallisista asioista ja suunnitelmista.

Kuntalain mukaan kunnan tehtävä on edistää asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia (mikä nostaa äänestysprosenttia) . Meillä kokoomusjohtoisessa Espoossa mennään juuri päinvastaiseen suuntaan (Espoonlahden alueneuvottelukuntakokeilu lopetettiin) kuin esim. demarijohtoisella Vantaalla, jossa alueellisilla asukasdemokratiaelimellä on lautakunnan status ja siten kaupungin johdon arvostus. Espoossa kaupunki ei edes nimeä neuvottelukuntia, ettei niille  tarvitsisi antaa valtaa. Nyt on esitetty kaupungin kokoomusjohdosta niiden  - siis demokratian yksityistämistä!

Äänestämättömyys on sitä, että kokee ettei kukaan auta eikä välitä, eikä voi vaikuttaa omaan elämäänsä. Tällainen ihminen ei ota yhteyttä edustajaansa kuten Soini edellyttää. Välittäminen jokaisesta ihmisestä on demokratian lähtökohta.   Mutta jos se ei ole jokaisen poliitikon lähtökohta niin miksi äänestää?  Uskon, että poliitikkojen paikallinen toiminta lähellä äänestäjää - myös vaalien välillä - nostaa eduskuntavaalien äänestysprosenttia.

Jokaisen poliitikon ohjenuoran pitäisi olla: minkä annat maailmalle (äänestäjälle), antaa maailma monin verroin takaisin. Äänestämättömyys johtuu vain ja ainoastaan luottamushenkilöiden toiminnasta joten vain he pystyvät nostamaan äänestysintoa.  

Juhani Hakala (sd)
Asukasaktiivi
Varavaltuutettu
Lautakunnan p