Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoon oikeistodiktatuuri

Espoon oikeistodiktatuuri


”En ole palkattu postikonttorin hoitajaksi” sanoi Espoon teknisen toimen johtaja Louko (oma ilm. ei kok), kun esitteli kaupunginhallitukselle aivan muuta kun kiinteistölautakunta oli yksimielisesti päättänyt. Aiemmin hän toi kaupunginsuunnittelulautakunnassa nurin äänestetyn kokoomuksen kannattaman yleiskaavaehdotuksen kaupunginhallitukseen.

Ylikävellyn lautakunnan puheenjohtaja (kok) taas kehuu, että demokratia pelasi kun Louko äänestettiin nurin sekä lautakunnassa, että kaupunginhallituksessa. Kunnallisdemokraattinen järjestelmä perustuu asukkaiden tahtoon, joka vaaleissa ilmaistaan. Se on perustettu palvelemaan vain ja ainoastaan asukkaita. Kansan tahtoa ajavat valitut luottamushenkilöt.  Mikäs tahto sitten on toimialajohtajien kansan tahdon vastainen tahto?

Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Metso (sit. oik) taas on yrittänyt ajaa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiouudistusta luottamushenkilöiden tahdon ja altuuston päättämän asukaskeskeisen strategian vastaisesti. Alueellinen organisaatio puretaan ja toiminnot keskitetään keskushallintoon ja päätösvaltaa siirretään luottamushenkilöiltä virkamiehille. Valtuustokäsittelyssä hän yritti heittää luottamushenkilöt ulos sosiaali- ja terveystoimen hallinnosta. Asia palautettiin ja lautakunta muutti tekstiä, joka taas sensuroitiin. Ja kuinkas ollakaan, uudet johtajien paikat julistettiin jo auki ennen kuin valtuusto oli edes päättänyt koko organisaatiosta. Eli uudistus tehdään päättää valtuusto mitä tahansa.

Kulttuurilautakunta on kahteen otteeseen yrittänyt välittää huolensa kaupunginhallitukselle ja valtuustolle lähikirjastojen sulkemisuhasta. Edelliskerralla opetus- ja kulttuuritoimen toimialajohtaja Wikberg (RKP) ”vahingossa” poisti lautakunnan esityksen asiakirjahallintajärjestelmästä, jälkimmäisellä kerralla päätös kyllä meni sellaisenaan, mutta hän oli lisännyt tekstin, jonka mukaan rahat kyllä riittää eli suomeksi sanoen lautakunta valehtelee.

Viime syksyn budjettipäätöksen jälkeen eräs ison puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja soitti vihaisena, että miksi kulttuurin avustuksia on leikattu ja kaikkea kulttuuritoimintaa supistettu, kun toimialajohtaja oli vakuuttanut, että rahat riittää, eikä supistuksia tule. Kukahan on toimialan kehityksen pahin jarru? Sama  toimialajohtaja on kävellyt yli valtuuston päätöksen ja siirtänyt valtuuston lautakunnalle osoittamia varoja toiselle lautakunnalle ruotsinkieliseen toimintaan.

Budjettiprosessi on Espoossa jatkuva riidan aihe. Virkamiehet muuttavat lautakuntien budjettiesityksiä omin päin vaikka ohjesäännön mukaan lautakunnat päättävät budjettiesityksestä.  Esim. toimialajohtaja Wikberg rakensi kulttuurin budjettisesityksen valtuustolle vastoin lautakunnan päätöstä ja lautakuntaa informoimatta siten, että jouduimme luopumaan vanhoista arvorakennuksista. Niistä luopuminen on lautakunnan päätösvallassa, mutta meidät ajettiin seinää vasten.

Viimeisin uutinen on miten kaupunginjohtaja Kokkonen (kok) on hankkimassa 40:lle johtavalle virkamiehelle palkankorotusta  ja esittää samaan aikaan, että peruspalveluja pitää supistaa rahapuutteen vuoksi. Asiaa selvittämään palkataan konsultti 20~000 eurolla, mikä on puolet katuvalojen sammuttamisesta kesäöinä saatavasta säästöstä. Kaupunginjohtaja väittää, että asialla on kaupunginhallituksen hyväksyntä, kaupunginhallituksen puheenjohtajalle asia taas on aivan uusi.  Tämä on Espoossa tapa. Asiat valmistellaan huonosti ja esitellään vielä huonommin, etteivät päättäjät oikein tiedä mitä ovat päättämässä.

Yksityistäminen on itseisarvo. Uusia hienoja ja kalliita tiloja vuokrataan yksityisiltä, vaikka ei ole rahaa palkata ihmisiä tilaan ja maksaa vuokria.

Espoossa toimialajohtajat ovat asettaneet itsensä lautakuntien yläpuolelle, kuten Loukon em. lausuma postikonttorista hyvin osoittaa. Espoossa lautakunta ei koskaan voi olla varma meneekö sen esitys kaupunginhallitukselle ja jos menee niin missä muodossa.

Valta kunnallisdemokratiassa on valtuustolla. Se on delegoinut valtaansa lautakunnille. Espoossa toimialajohtajat ovat omineet lautakuntien vallan itselleen.  Valtapuolue kokoomus ei näe edellä selostetuissa asioissa mitään demokratiaongelmaa.

Muissa pääkaupunkiseudun kunnissa johtavilla luottamushenkilöillä ja virkamiehillä on hyvä yhteistyö ja luottamushenkilöiden tahto otetaan huomioon. Niissä ei ole myöskään kokoomuksen ylivaltaa, liittyisivätköhän nämä asiat tosiinsa?


Juhani Hakala
Varavaltuutettu (sd)
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja.