Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Yhdistyminen on Espoon etu


YHDISTYMINEN ON ESPOON ETU


Jos pääkaupunkiseudun kunnat yhdistyisivät, Espoo saisi Metron. Aivan kuten 70 % espoolaisista (Espoon kokoomuksen luottamushenkilöitä lukuunottamatta)  ja kaikki muut pääkaupunkiseudun puolueet haluaa - myös muiden kuntien kokoomuslaiset.

Yhdistymällä saataisiin lopetettua kokoomuksen diktatuuri Espoossa. Sillä ja sen hännystelijöillä (Kepu, RKP) on valtuuston ehdoton enemmistö. Espoon oikeiston mokista saa lukea lähes päivittäin lehdistä. Henkilöstö ja luottamushenkilöstö (pl kokoomus, jonka tahto tilanne on) ovat napit tiukasti vastakkain kaupungin ylimmän johdon kanssa. Kaupungin keskijohdosta on irtisanoutunut vajaa parikymmentä ihmistä, fiksuimmasta päästä sanoisin. Koulutoimenjohtajan paikkaa haki vain yksi Espoolainen rehtori. Espoo on tunnettu siitä, että kaupungin johto vähät välittää luottamushenkilöiden mielipiteistä ja lautakuntien päätöksistä. Saataisiin palautettua demokratiakin Espooseen.

Yhdistymällä voitaisiin tehdä puolueeton selvitys silmittömän yksityistämisen  kalleudesta verrattuna kaupungin omiin palveluihin. Espoo sai STM:ltä huomautuksen rikkoessaan päivähoitolakia, kun kokoomus oli päättänyt, että puolet paikoista pitää olla yksityisillä. Ja kun yksityistä tarjontaa ei ollut tarpeeksi, ei kaupunkikaan voinut rakentaa omia päivähoitopaikkoja.

Espoo vaan myy sähköosakkeitaan ja ostaa samoja osakkeita takaisin. Tätä kutsutaan kilpailutukseksi. E.ON veti nenästä komeasti kaupungin johtoa tekemällä saman tien sopimuksen espoolaisen Fortumin kanssa.  Kokoomus halusi nimenomaan myydä osakkeet ulkomaille, ettei Fortum saisi niitä. Siksi demarit heitettiin ulos koko hommasta.

Yhdistymällä saadaan nostettua Suomen toiseksi rikkaimman kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut muiden kuntien tasolla. Johtavien virkamiesten ei enää tarvitsisi siirrellä papereita loorasta toiseen, vaan voisivat osallistua palvelutuotantoon. Enää ei tarvitsisi lähteä kesken työpäivän Vuosaaresta Soukkaan lääkäriin. Ja voisi käydä sadan metrin päässä sijaitsevassa koulussakin, kun ei raja railon aukea. Koulupuolella on jo nyt kuntarajat ylittäviä koulutusyhteisöjä, joissa rajat tuovat turhia ongelmia. Mutta kun peruspalveluihin pitäisi satsata lisää päästäksemme muiden tasolle, Espoon kokoomus vastustaa yhdistymistä. Täällä hyvä talous on tärkeämpi kuin hyvät palvelut.

Joskus minusta tuntuu että Espoon kokoomus on perustuslaillisia lähellä oleva kokoomuksen tytärpuolue, sen verran ne ovat jatkuvasti eri mieltä Helsingin ja Vantaan kokoomuksen kanssa.

Espoon keskellä on valkoinen laikku. Kaavamerkintänä se merkitsee kaavoittamatonta selvitysaluetta. Sen palveluita eivät espoolaiset saa käyttää vaikka se onkin Espoon sisällä. Saataisiin sekin kuntoon. Kutsuvat sitä Kauniaiseksi.

Enää ei rajalla bussilipun hinta (jatkossa myös Metrolipun) kaksinkertaistuisi. Helsinki ei suunnittelisi muiden kuntien autoille rajatulleja. Koko seudun liikennejärjestelmä voitaisiin suunnitella kokonaisvaltaisesti. YTV on nähdäkseni toiminut aivan hyvin ylikunnallisena elimenä.

Pääkaupunkiseutua suunniteltaisiin kokonaisuutena. Se näkyisi tosiinsa sopivina kaavoina, asuntotuotantoon olisi riittävästi tontteja ja se jakaantuisi tasaisesti. Yhdessä markkinoitu pääkaupunkiseudun kulttuuritarjonta muodostaisi Euroopan tasolla monipuolisen ja houkuttelevan kokonaisuuden erikoistuneine keskuksineen.

Kirjastojen yhteishankinnat ovat osoittaneet kuinka valtavasti kaupungit säästävät, kun hankkivat kirjat yhdessä. Nyt ”köyhä” Espoo lainaa muiden kirjoja, kun sillä ei ole varaa hankkia asukkailleen kirjoja riittävästi. Jokainen pääkaupunkiseudun asukas hyötyy yhteisestä kirjastojärjestelmästä, miksei sitten hallintokin voisi olla yhdessä?

Espoo on pääkaupunkiseudun yksisilmäisin oman edun tavoittelija ja yhteistyön vastustaja, siksi Vantaa ja Helsinki etsivät yhteistyötä.

Demarit ajavat nimensä mukaisesti demokratiaa. Meidänhän pitäisi tiukasti liputtaa kansalaisyhteiskunnan mukaisesti päätösvallan tuomista lähelle asukasta. Suuret linjat päätettäisiin seutuvaltuustossa. Rahojen konkreettisesta käytöstä lähiöissä eivät enää päättäisi virka- vaan luottamushenkilöt aluevaltuustoissa lähellä asukasta.

Hyvä luoja. En kai minä ole pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymisen takana? Eihän se sovi espoolaiselle demarille.

Juhani Hakala
Lautakunnan puheenjohtaja
varavaltuutettu
Espoo