Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Ydinvoima eduskunnassa

Marko Puistovirta writes:
Olin viime tiistaina eduskunnassa Uudenmaan Kokoomuksen tilaisuudessa, jossa kansanedustaja Eero Akaan-Penttilä piti alustuksen päivän politiikasta. Me uudet Kokoomuksen jäsenet saimme kehoituksen yrittää vielä lobata niitä vaikutuspiirejä, joita tunnemme, ja joilla voi olla suhteita kansanedustajiin, jotta muutama "eksynyt kana" vielä löytäisi tiensä ydinvoiman kannattajaksi :)
Asiastahan ei ole tehty ryhmäpäätöksiä, vaan jokainen kansanedustaja äänestää omantuntonsa mukaan.

Ei taida enää mikään asiaperusteinen lobbaus vaikuttaa. Hesarissa on viime viikkoina ollut aika painavia perusteltuja puheenvuoroja puolesta ja vastaan. Tänäänkin oli energiatekniikan professorin Tarjanteen teksti, jossa ydinvoima todettiin paljon ekotehokkaammaksi kuin fossiilisten polttoaineiden tuottama energia. Tosin oli siellä yksi risunpolttopuheenvuorokin.

Minun arvioni on, että ne kansanedustajat, jotka eivät ole kantaansa vielä kertoneet, taktikoivat. Edustaja, joka aikoo olla ehdokkaana ensi vuoden eduskuntavaaleissa, ymmärtää, että kansalaisten mielipiteet menevät melko lailla tasan puolesta ja vastaan. Ellei ota kantaa, ei ole ketään vastaan. Se on tietysti vastuutonta. Mutta ensi viikolla on pakko ottaa kantaa. Tyhjääkin voi äänestää ja jollekin voi tulla harmillinen sairaspoissaolo.

Jukka Kivi