Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Lisäydinvoimalle kyllä

Jukka Kivi writes:
Lisäydinvoimalle kyllä

Eduskunta äänesti tänään valtioneuvoston periaatepäätöksestä (M4 /2001 vp) lisäydinvoiman rakentamiseksi monen päivän keskustelun jälkeen. Äänin 107 - 92 eduskunta päätti hyväksyä viidennen ydinvoimalan rakentamisen.

Lisäydinvoimakeskustelussa yli 400 puheenvuoroa

Eduskunnassa kuluvalla viikolla käyty lisäydinvoiman rakentamispäätöstä koskevaa periaatepäätöstä koskeva keskustelu oli vilkasta. Täysistunnossa tiistaina, keskiviikkona ja torstaina 21.-23.5. käydyssä keskustelussa varsinaisia puheenvuoroja käytettiin 155 ja vastauspuheenvuoroja 252 kappaletta. Keskustelu alkoi tiistaina kahdeksalla ryhmäpuheenvuorolla. Posiva Oy:n hakemukseen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta varattiin yksi puheenvuoro. Yhteensä puheenvuoroja käydyssä keskustelussa kuultiin 416 kappaletta.

Tuon eduskunta hoiti hyvin mm. ylläolevista numeroista päätellen. Eikä kenelläkään ollut varaa jäädä pois ratkaisevasta äänestyksestä. Toisaalta harmi jos vihreät säntäävät nyt hallituksesta pihalle, kun homma ei mennyt heidän mielensä mukaan (mikä aina ei voi olla mahdollista). Reaktio tuntuu lapselliselta ja puolue osoittaa omaa joustamattomuuttaan - toisaalta jos periaate todellakin on noin vahva, ilman julkisuus-, media- tai politiikkataktiikkaa, ansaitsee se itsessään kunnioitusta. Suomen poliittisessa elämässä vallitseva tietty tasaharmaa aatteettomuus saa joka tapauksessa tarvittua vastapainoa. Silti nykykuntoisesta Keskustasta - Anneli Jäätteenmäen uutuudenviehätyksen hiivuttua - nähdään mitä vaikutusmahdollisuudet oppositiossa voivat säälittävimmillään olla: joku Pekkarinen on varmasti älykäs, fiksu ja asiantunteva kansanedustaja, mutta hänen sanoillaan tai ajatuksillaan ei ole minkäänlaista eteenpäinvievää arvoa: vain lähinnä periaatteesta vastustamisen itseisarvoa. Jos vihreät haluavat liittyä vastarannan klubiin, mitä heitä estämään.

+Mikko++