Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Porvarihallitus - ainoa vaihtoehto

Pekka Pirttimäki kirjoittaa:
Ennen vaaleja kaikissa keskusteluissa tuli selväksi, että hallitusvaihtoehtoina ovat joko porvarillinen meininki tai viimeiset 8 vuotta vallinnut meininki. Äänestäjät käyttäytyivät tämän mukaan vaaleissa. Vaalitulos on nyt selvillä, joten ainoa vaihtoehto on toimia sen mukaan.

Ainakin keskustapuolue ja demarit pitävät tässä vaiheessa muodollisesti esillä kaikkia kahden puolueen kombinaatiota kolmesta suurimmasta puolueesta. Vaikuttaa tosin siltä, että keskustapuolue ei haluaisi ns. porvarillista meininkiä. Sikäli siinä on logiikkaa, että kolmesta suurimmasta puolueesta vain keskustapuolue ja demarit voittivat. Molemmat saivat lisäksi melkein yhtä paljon ääniä. Kokoomus hävisi selvästi. Vihreätkin voittivat ja porvareista ruotsalaiset hävisivät suhteellisen paljon.

Voimasuhteiden kannalta punamulta kai olisi sopivin, mutta siinä on niin monta muuta ongelmaa. Pääministeriys on yksi niistä. Toinen on keskustapuolueen vaalilupaukset, jossa kaikille mahdollisille ryhmille luvattiin vaikka mitä, vaikka maalla ei ole varaa niihin. Demarit eivät näytä haluavan ryhtyä torjumaan keskustan lupauksia. Jollain tavalla realismin on löydyttävä. En ole nähnyt, että kukaan esittäisi keskustapuolueen vähemmistöhallitusta, kun on totuttu laajapohjaisiin enemmistöhallituksiin. Sellainen hallitus olisi tietenkin lyhytaikainen, mutta tosiasiat tulisivat esiin ja sen jälkeen voitaisiin saada pitempiaikainen hallitus. Ehkä niin suurta riskiä ei haluta ottaa.

Jukka Kivi