Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Saako eduskunnan puhemies keskustella?

On herännyt kysymys, että saako eduskunnan puhemies keskustella ja ilmaista mielipiteensä?

Tiukkapipoisimmat ovat sitä mieltä, että eduskunnan puhemiehen tulee ainoastaan johtaa puhetta eduskunnassa. Hänen ei tule sekaantua mihinkään asioihin, eikä varsinkaan ilmaista mielipidettään ulkopoliittisista asioista. Mitään muuta ei saa tehdä. Ei vaikka eduskunta on kauan lomilla. Sama koskee varmaankin varapuhemiehiä.

Joissakin lehdissä on pidetty hyvänä asiana, että puhemies ilmaisee mielipiteensä. On sanottu, että hyvä, ettei hän ole "poliittinen eunukki".

Tällä hetkellä eduskunnan puhemies on SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Sanomattakin on selvää, että poliittisen puolueen puheenjohtajalla on suorastaan velvollisuus johtaa joukkojaan osallistumalla poliittisten tavoitteiden asettamiseen. Kun hän on monella alalla kuten ulkopolitiikassa syvällinen asiantuntija, hänen ajatuksensa ovat tervetulleita.

Mielestäni puhemies on täysin oikeutettu käyttämään sananvapauttaan harkintansa mukaan. Toimiessaan eduskunnassa puhemiehen roolissa hän varmasti johtaa puhetta parlamentaarisella tasapuolisella tavalla. Eduskunnan ulkopuolella hän toimii luottamustehtäviensä mukaisissa rooleissa tai yksityishenkilönä.

Jukka Kivi