Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Saako eduskunnan puhemies keskustella

Tämä juttu, että eduskunnan puhemies ei saisi osallistua ulkopoliittiseen keskusteluun, on peräisin ent.professori Antero Jyrängiltä. Muistettakoon, että Jyränki oli aikanaan presidentin kanslian kansliapäällikkö, joka muistaakseni erotettiin virastaan Zavidovo-vuodon takia. Taisivat silloin jotenkin Jyrängin ja Lipposen tiet jotenkin mennä ristiin?

On kummallista logiikkaa, että kun eduskunnan valtaa on lisätty esim.tasavallan presidentin kustannuksella, eduskunnan puhemiehellä ei olisi normaaleja kansalaisoikeuksia. Tietenkään hän ei ole päättäjä ulkopolitiikan asioissa, mutta totta vieköön tässä maassa tarvitaan keskustelua ulkopolitiikassa aikana, jolloin Euroopan turvallisuusrakenteet ovat suuressa murroksessa. Ja kuten Jukka on kirjoittanut, Lipponen on maan johtavia ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntijoita.

Ja entä aikaisemmat tunnetut puhemiehet, olivatko Kekkonen, Fagerholm, Paasio, Virolainen jne.jotain "poliittisia eunukkeja"? Kun puhemies ei saa käyttää puheenvuoroja eduskunnan normeeleissa keskusteluissa, on luonnollista että hän osallistuu julkiseen keskusteluun keskeisistä asioista.
Erkki Hatakka