Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Saako eduskunnan puhemies keskuste

Erkki Hatakka writes:
Tämä juttu, että eduskunnan puhemies ei saisi osallistua ulkopoliittiseen keskusteluun, on peräisin ent.professori Antero Jyrängiltä. Muistettakoon, että Jyränki oli aikanaan presidentin kanslian kansliapäällikkö, joka muistaakseni erotettiin virastaan Zavidovo-vuodon takia. Taisivat silloin jotenkin Jyrängin ja Lipposen tiet jotenkin mennä ristiin?
Näitä valtion elättinä pyöriviä tai pyörineitä proffia on moneen lähtöön, osa heittelee arkitodellisuudesta täysin vieraantuneita ajatuksia, ilmeisesti paremman tekemisen puutteessa ja julkisuuteen päästäkseen, että joku edes kerran vielä huomaisi heidän olemassaolonsa. Ainakaan minulle professorin titteli sinänsä - kuten mikään muukaan - ei nykyisin merkitse yhtään mitään.

Koko kysymys lentää kilometrien korkeudella yli tavan maalaisjärjen ja halonhakkaajalogiikan. Kyllä puhemiehelle jos -naisellekin kuuluu käytettäväksi koko julkisen sanan ja viestinnän arsenaali siinä missä muillekin. Nimenomaan toivoisi, että Lipponen lyö rumpua ja riittävän lujaa, koska hänellä on kokemusperäinen tuntuma asioihin joista puhuu. Etenkin kun muut eivät tunnu ehtineen sanomaan vielä mitään. Paitsi jotakin arkielämästä vieraantunutta yltiöidealismia kuten yritysjohdon sukupuolikiintiökeskustelu, ääntä tyhjästä, kupla jo syntyessään. Ikäänkuin yrityksen johto olisi olemassa sitä varten, että kumpaakin sukupuolta olisi yhtä paljon ja kaikilla kivaa.

Ei voi välttyä ajatukselta, että näitä kuplia puhallellaan, jotta todellisten ongelmien käsittelyltä vältyttäisiin. Muutamia todellisia ongelmia vaihteeksi: kuinka vakauttaa talouselämä ja edistää sitä, entä työttömyyden hoidon toimenpiteet ja jälleen esille otettavana harmaa talous? Poliisin resurssien lisääminen jälkimmäiseeen olisi suoranainen sijoitus. Siinä saisi varmasti valtio omat takaisin korkoineen. Jos se olisi jonkun intresseissä. Ei tunnu kukaan olevan kiinnostunut. Joten höpistään ja verbaalityhjäkäydään näistä puheoikeuksista ja kiintiöistä sitte.

+Mikko-