Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Kansanedustajien palkat

Tuula Hölttä writes:
No ja varmasti on. En millään voi olla ajattelematta lapsilisiä, kotihoidon tukia tai opintorahoja joiden korotuksista on viis' veisattu viimeisen kymmenen talouden menestyksen ja hyvinvoinnin vuosina. Kansanedustajien palkkoja nostettiin v. 2000  30%-100% tehtävästä riippuen ja nyt nousu oli 9,4%. Asiaa ei voi hyväksyä ajattelipa miten hyvänsä.

Mielestäni kansanedustajien palkkoja on hyvä nyt nostaa. Harvoin tehdyt korotukset voivat vaikuttaa suurilta, joten jonkinlainen tupo-kytkentä voi olla hyvä, vaikkei indeksisidoksia enää sallitakaan. Eduskuntaan olisi saatava Suomen 200 pätevintä edustajaa työskentelemään eduskunnan valiokunnissa ja myös antamaan laeille arvopohjat. Demokratian toimivuuden kannalta tärkeämpää tehtävää ei ole.

Palkkion pitää mielestäni olla aika suuri ja uskottava senkin vuoksi, ettei mikään kotimainen tai ulkomainen taho pääse taloudellisilla houkutuksilla vaikuttamaan kansanedustajiin. Heidän on voitava olla riippumattomia kuten ylimmät tuomarit.

Vaalit taitavat jäädä väliin minultakin tästä eteenpäin.
Vaalit voi ihan huoletta jättää väliin, jos uskoo, että voi ja haluaa täysin luottaa muiden kansalaisten antamiin äänien vaikutukseen.

Jukka Kivi