Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(6): Kansanedustajien palkat

Erkki Hatakka kirjoittaa:
Puoluetukien tarkoituksena on auttaa poliittisia puolueita niitten tehtävässä demokratian toteutumiseksi maassa, ovathan rekisteröidyt puolueet lainkin tunnustamia toimijoita. Toinen näkökohta on estää se, että puolueet olisivat täysin liike-elämän ja muiden rahoittajien armoilla. Esim.70-luvun Espoossa rakentajat vaikuttivat vahvasti kaikkien merkittävien puolueitten linjauksiin kavoituksessa ym. Ja sen takia Espoosta puhuttiinkin " politiikan villinä läntenä." Puoluetuet lisäävät myös puolueitten yhteisöllistä luonnetta, jolla on merkityksensä kovin kalliitten vaalikampanjoitten aikakaudella.
Minusta ruusujen jakaminen esim.demarien toritilaisuuksissa on sympaattista toimintaa.

Mutta ei näitten tukiasioitten takia kenenkään pidä äänestämättä jättää missään vaaleissa. Se on hämärävoimien tukemista.

Näinhän puoluetukien maksamista yleisesti perustellaan. Jos puoluetukia maksetaan demokratian toteutumiseksi, eikö kansalaisilla ole oikeus vaatia, että puolueet pyrkivät vaalikampanjoinnissaan noudattamaan menettelytapoja, jotka todella turvaavat demokratian toteumisen.

Jos eduskuntaan mennään kerran toisensa jälkeen ns. "löysillä puheilla"  tai katteettomilla lupauksilla (esim. EU:n elintarvikeviraston "varma tuleminen) eikä tosiasioita (esim. Sailaksen paperi viime vaaleissa) kerrota ihmisille, miten voidaan puhua demokratian toteutumisesta? Ihmiset äänestävät nyky-vaaleissa mainostoimistojen heille luomia mielikuvia, eivät todellisia henkilöitä. En hyväksy sitäkään, että suuret puolueet muuttivat alueellisen edustuksen maan johdossa turvaavat eduskuntavaalit "pääministerivaaliksi".

Todellinen demokratia jää mielestäni toteutumatta myös maakunta- ja seutuhallinnoissa, joihin edustajia ei valita vaaleilla. Nyt esim. perinteistä suomalaista kunnallista itsehallintoa ollaan siirtämässä seutuvaltuustoille, joissa "kuuluu" ainoastaan suurimpien puolueiden ääni.

Äänestämättä jättäminen saattaa olla hämärävoimien tukemista, mutta ihan samanlaista "arpapeliä"  on mielestäni äänestäminen, jos ehdokkaiksi kelpuutetaan "äänien kalastelutarkoituksessa"   iltalehtien skandaalilööppien tunnetuksi tekemiä henkilöitä kuten nykyisin. Onneksi meille jää oikeus olla äänestämättä.

Tuula Hölttä