Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(6): Kansanäänestys EU:n perustuslaista

”Eivätkös europarlamenttivaalit ole tavallaan kansanäänestys?” Tokaisu kuuluu ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaarelle (sdp), jonka mielestä kansanäänestystä EU:n perustuslaista ei mm. edellä mainitusta syystä tarvita.

Kiitos vaan demareille taas kerran kaikkien kansanäänestystä vaativien  puolesta. ”Sokea Reettakin” ymmärtää, ettei äänestäminen  europarlamenttivaaleissa ole sama asia, kuin päättää siitä, haluaako alistaa Suomen kansanvaltaisen itsenäisyyden ja oman perustuslain EU:n perustuslaille ja lainsäädännölle.

Suurin osa kyselyihin vastanneista ja Eurooppa-tiedotuksen tilaisuuksiin osallistuneista vaatii kansanäänestyksen järjestämistä. Kun ”taho” ei millään tavalla informoinut kansalaisia kevään eduskuntavaaleissa siitä, että vaaleihin sisältyi pääministerivaalien lisäksi myös EU:n uuden perustuslain hyväksyminen, kansalaisten tahdonilmaus asiasta puuttuu. Näin EU:n perustuslain 1. artiklan ”kansalaisten ja valtioiden yhteinen tahto” tarkoittaa Suomessa kirjaimellisesti ainoastaan ”puoluejärjestelmän ja valtion yhteistä tahtoa”.

On tunnustettava, että minulla oli demokratian ja parlamentarismin luonteesta vähän toisenlainen käsitys, kuin kansalaisten tahdon yli mennen tullen tallustelevilla puolueilla.

Tuula