Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Jäätteenmäki ja Manninen

Lauri Suomaa kirjoittaa:
Tässä Jäätteenmäki-Manninen tapauksessahan käytettiin ulkovallan edustajan kanssa käytyjä luottamuksellisia keskusteluja sisäpolitiikan aseena. Joskus tulevaisuudessa voitaneen arvioida, aiheuttiko jupakka vahinkoa Suomen ulkosuhteille, turvallisuudelle, ulkomaankaupalle, maanpuolustukselle, energiahuollolle tai kansantaloudelle.

Historia kertoo: että ”Jo syksyllä 2002 Bush vaati Irakia luopumaan joukkotuhoaseista uhaten aloittaa sodan, jos näin ei tapahdu. Samalla hän vakuutti Yhdysvaltojen johtavan halukkaiden maiden liittoutumaa . Marraskuussa 2002 USA tiedusteli 50 maalta apua Irak-hyökkäykseen ja Britannia suoritti 10 000 miehen liikekannallepanon.”

Joulukuussa 2002 Irakin varapääministeri Tareq Aziz totesi, että asekiista on Yhdysvaltain puolelta pelkkä "huijaus". -Kun joukkotuhoaseita ei löydy, (Yhdysvallat) käyttää muuta tekosyytä hyökätäkseen Irakiin.

Suomen Washingtonin suurlähetystön joulukuussa 2002 laatiman ja sittemmin salaiseksi luokitellun raportin mukaan ”Lipponen kiitti presidentti Bushia johtajuudesta pyrkimyksissä rakentaa kansainvälistä koalitiota” joulukuussa -02 USAan tekemällään vierailulla.  Lisäksi raportin mukaan "Lipponen kertoi tasavallan presidentin ja hallituksen päätöksestä suhtautua myönteisesti Yhdysvaltain pyyntöön olla mukana mahdollisen konfliktin jälkeisen Irakin vakauttamisessa humanitaarisen avun ja rauhanturvatoiminnan kautta"

Lausunnot antoi ennen Irakin sodan syttymistä sotaa suunnittelevan suurvallan päämiehelle Suomen pääministeri aikana, jolloin Suomi oli virallisesti sitoutunut YK:n rauhallista ratkaisua etsivään, eikä amerikkalaisten sotaa lietsovaan linjaan.

Minun oikeustajuuni ei mahdu ollenkaan, että Jäätteenmäen ”tarkennuskysymys” Suomen linjasta Irak-kysymyksessä olisi Suomen kannalta ulkopoliittisesti jotenkin arveluttavampi, kuin Lipposen Bushille antamat lausunnot. Näiden lausuntojen perusteellahan syntyi se käsitys, että Suomi kuuluisi USA:n ”koalitioon” . YK:lla ei tuossa vaiheessa ollut vielä minkäänlaisia suunnitelmia mistään ”jälleenrakentamisista”. Eikö Lipposen olisi pitänyt kertoa Bushille selvin sanoin tuossa tilanteessa, että Suomi ei voi lupautua mihinkään, vaan odottaa YK:n päätöksiä tässä asiassa?