Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Jäätteenmäki ja Manninen

Jukka Kivi kirjoittaa:
Mannisen syytteen mukaan salaisia asiakirjoja on vuodettu kymmeniä ja Jäätteenmäen syytteen mukaan virkamiestä on yllytetty rikokseen.

Ja asianajaja Matti Wuoren (muistaakseni) mukaan kysymys on ollut ns. "maan tavasta" eli virkamies oli toiminut vakiintuneen käytännön mukaan. Hänhän antoi tiedot henkilölle, jolla oli oikeus ne saada. Jäätteenmäki ei tietenkään olisi saanut antaa tietoja julkisuuteen, mutta eivätkö ne tulleet julkisuuteen jotakin muuta kautta? Joku "vuosi" tiedot iltapäivälehdille tms?

En tunne käytäntöä, miten ja missä vaiheessa asiakirjat "leimataan" salaisiki. Itse kuvittelin, että sitä ei olisi tehty Washingtonin suurlähetystössä, vaan vasta Suomen ulkoministeriössä papereiden saavuttua. Eniten minua henk.koht. kiinnostaa kuitenkin tietää, onko meillä käytössä ihan huipputasollakin jonkinlainen "newamashi-ringi -prosessi", jossa viralliset julkilausumat voivat olla aivan muuta kuin se, mitä valtakunnan johtotason "käytäväkeskusteluissa" puhutaan. Voiko virallisiin kannanottoihin luottaa, jos "kabinettipuheissa" näistä kannanotoista ei kuitenkaan pidetä kiinni?