Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kansanedustajat Facebookissa – kuka on kenenkin kaveri?

Kansanedustajat Facebookissa – kuka on kenenkin kaveri?
10/02/2012
EDIT: English summary as the Google’s translation makes me look like an illiterate git. Mapping the Facebook friendship network and visualizing it with Gephi. The size of the node represents the amount of friends the MP has amongst other MP’s and the color represents the party.
Nyt kun presidentinvaalit ovat ohitse ja sosiaalisen median vaikutukset poliittiseen kampanjointiin on punnittu, voimme siirtyä suomalaisen arjen olennaisimpaan peruskysymykseen: kenellä eduskunnassa on eniten kavereita?
Usealla kansanedustajalla on joko henkilökohtainen profiili tai oma sivunsa, jonka kautta he pitävät yhteyttä äänestäjiinsä. Näistä profiileista ja sivuista raportoinut on esimerkiksi Verkkouutiset. Itseäni kiinnostaa pelkkien sivujen olemassaolon lisäksi se, miten kansanedustajat ovat toistensa kavereita. Jos tiedät kahden henkilön Facebook-id:n, voit kysyä Facebookilta, ovatko nämä kaksi kavereita keskenään. Tämän tiedon avulla voin hakea kaikkien Facebookissa olevien kansanedustajien kaverisuhteet toisiinsa.
kansanedustajat_kaverisuhteet_v1.png
Kuvassa pallon koko vastaa kavereiden lukumäärää ja väri puoluetta. Viiva edustajien välillä tarkoittaa kaverisuhdetta. Voimme todeta, että Arto Satonen (kok) voitti eduskunnan kaverikisan 124:llä kaverillaan. Miapetra Kumpula-Natri (sd) oli kakkonen 111 ja Merja Kyllönen (vas) täpärä kolmonen 110:llä kaverillaan. Jos ei muuta voi sanoa, niin nämä kolme ovat kansanedustajien keskuudessa ainakin aktiivisimpia kaverikutsujen lähettäjiä.
Keskimäärin kavereita edustajilla oli 42 kappaletta ja kaveriverkoston halkaisija (eli kuinka monella askeleella kaksi kauimmaista edustajaa tavoittavat toisensa) oli neljä askelta. Puoleilla keskimäärin kavereita: sd 56, kok 50, kesk 42, vihr 42, vas 40, ps 30, kd 25, r 20. Siis RKP, mars kavereita kyselemään!
Verkostoanalyytikolle mielenkiintoista on edellämainittujen lisäksi puolueiden väliset kaverisuhteet. Kuvassa olivat kansanedustajat sijoittuneet selkeästi kaveriporukoihin. Mitä keskemmällä henkilö on, sitä useammassa kaveriporukassa tällä on kavereita. Kaveriporukat näyttävät muodostuvan puoluerajojen mukaisesti.  Silmiin pomppaa RKP:n ja Perussuomalaisten kaverisuhteiden puute.  Alla olevassa kuvassa on visualisoitu puolueiden välisten kaverisuhteiden lukumäärä (viivan paksuus ja luku vastaavat kaverisuhteiden lukumäärää).
puolueet_v2.png

Määrällisesti demareiden ja kokoomuksen välillä on eniten kaverisuhteita. RKP ja Perussuomalaiset eivät ole kovinkaan läheisissä väleissä keskenään, mutta Vihreiden ja KD:nkään välillä ei liiemmin kaveripyyntöjä ole lähetelty.
Kiitos Teemo Tebestille, joka auttoi kaivamaan kansanedustajien yhteystietoja. Jos joku haluaa itse kokeilla kansanedustajien kaverisuhteiden visualisoimista, tässä tiedosto. Verkostot on visualisoitu Gephillä, ja apua visualisointiin voi hakea näiden ohjeiden loppupäästä.