Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: EU-äänestys

Pekka Juntunen writes:
Matti Vanhanen totesi, että EU:n peruslain ksäittelyyn tulee kuulua neuvoa antava kansanäänestys, mikäli Unionin luonne muuttuu ratkaisevasti siitä, mihin aikanaan liityimme. Mielestäni äänestys on tarpeen, jos Unioniin tulee lisää liittovaltion suuntaan vieviä elementtejä ja yhteinen puolustusjärestelmä. Pelkästä presidentin viran mukanaan tuomista muutoksista tuskin kannattaa äänestystä järjestää.
Pekka Juntunen

Tarkoittikohan Matti Vanhanen, että jokaisessa nylyisessä EU-maassa ja liittyvässä EU-maassa pitäisi toteuttaa kansanännestys. En jaksa uskoa, että Ranska ainakaan innostuisi sellaisesta. Ilmeisesti EU:n konventtityön yhteydessä sellaisesta on keskusteltu.

EU muuttuu kaiken aikaa. Ympäröivä maailma muuttuu ja EU itsekin pyrkii kehittymään. Oma arvioni on, että ollaan jo nyt jonkinasteisessa liittovaltiossa ja hallintoa kehitetään lisää samaan suuntaan. EU ei enää ole pelkkä hiiliteollisuusunioni, eikä maatalousunioni. Yhteiskunnan kaikki sektorit ovat jossain määrin mukana EU:ssakin.  EU:n perustuslain tulo on erittäin hyvä ja jos neuvoa-antava kansanäänestys järjestetään, niin sen valmistelun yhteydessä olisi varmaankin oivallinen hetki.

Jukka Kivi