Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(8): Ulkoministeriön salaisten asiakirj

Erkki Hatakka writes:
Tulihan se tiedote asian poliisitutkimuksista, rikosta tutkitaan.
Lehtitiedot kertoivat siitä, että tutkimus kohdistuu iltapäivälehtiin, miten ne saivat UM:n salaiseksi luokitellun muistion.
Aikaisemmat lehtitiedot kertoivat, että muistioita siteerattiin jo ennen iltalehtiä Jäättenmäen nettisivuilla. Vai muistanko väärin?
Erkki Hatakka

Keskustelu asiasta alkoi täällä juuri ennen eduskuntavaaleja. Viime päivinä asia on taas ollut esillä tiedotusvälineissä. Pääministeri Jäätteenmäki kertoi aikoinaan tiedotusvälineille, että myös oppositiolla on käytettävissään salaisiksi luokitettuja asiakirjoja. Myöhemmin hän kertoi vain kuulleensa niistä ja korosti, että hänelläkin on korvat. Sen jälkeen hän kertoi, että hänen avustajansa olivat laatineet briefing-muistioita asiasta. Ilta-Sanomat kertoo nyt, että pääministeri Jäätteenmäki tietää vuotajan. Kaiken lisäksi on ilmaantunut julkisuuteen pääministeri Jäätteenmäen allekirjoittama puolueen työvaliokunnan pöytäkirja, josta ilmenee jotain harmillista, koska puolueessa pöytäkirjan vuotamista pidetään pahana, joka pitää tutkia perusteellisesti.

Ihmettelen, miksi asia halutaan pitää näin epäselvänä. Poliisi tutkii alkuperäistä salaisen asiakirjan vuotoa. Miksi poliisi ei suoraan kuulustele pääministeriä, jonka on silloin todistajana kerrottava totuus ja kerrottava, mistä tieto on tullut hänelle. Jos Suomen pääministerin rehellisyyttä epäillään, siitä on haittaa niin pääministerille itselleen kuin koko maalle. Hämärältä vaikuttava asia pitäisi kirkastaa ja päästä normaaliin päiväjärjestykseen.

Jukka Kivi