Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(12): Ulkoministeriön salaisten asiakir

Jukka Kivi kirjoittaa:
Kiinnitin huomiota pitkään harkintaan ja vastauksen sanamuotoon. Juristi taisi vastata taitavasti, että yrittää, ja että on lisäksi niin rehellinen kuin näissä olosuhteissa voi olla joutumatta myöntämmän, ettei ole totta. Nyt alkaa aika käydä vähiin, ellei asiaa saada uskottavasti ja nopeasti klaaratuksi. Tämä asia huononee, jos vain odotellaan.

Aika käy tosiaan vähiin ja mediakeskustelusta on syntymässä poliittinen kriisi. Aamulehti, Iltalehti ja ehkä jotkut muutkin ovat vaatineet suoraan pääministerin eroa.
Keskustelussa olisi tehtävä tarkka ero asian poliittisesta merkityksen ja UM:sta vuotaneiden papereiden syyllisten etsinnän välilliä. Ennustan, että Jäätteenmäki joutuu pian ilmoittamaan tahon, mistä hän on paperit saanut. Todennäköisesti tämä taho on välikäsi eikä varsinainen paperien vuotaja. Tämän selvittäminen on vaikeata Suomenkin poliisille, ellei vuotajaa paljasta joku kaveri jostain syystä. Juristi olisi jo antanut tiedon, mutta ei politiikko Jääteenmäki.

Poliittinen puoli on minusta paljon vakavampi. Tarkoitan, että Jäätteenmäki TV:n vaaslikeskusteluissa käytti salaisten papereiden tietoja valikoiden keskustelun sisällön vastaisesti tarkoituksella vahingoittaa pääministerimme toimintaa ulkopoliitiikan johdossa.  Siis pääministeri ei mitenkään vienyt Suomea Irakin vastaiseen sotaliittoon, vaan esitti Suomen virallisen kannan (Tasavallan presidentin ja hallituksen ao. valiokunnan) ja samlla toivoi Yhdysvaltain johdon vielä neuvottelevan Euroopan johtajien kanssa. Näin tehdessään Jäätteenmäki vaaransi Suomen edun ulkomaidenkin silmissä.

Valitettavasti on niin, että poliittiseen vastuuseen Jäätteenmäkeä ei näillä näkymin voi vielä asettaa. Mahdollista on , että hän osoittautuu jatkossa niin taitamattomaksi kuin alku näyttää, jolloin omat ja muut hallituspuolueet joutuvat arviomaan tilanteen kokonaan uudestaan.

Lopuksi totean, että Lipponen on kantanut poliittisen vastuun miehekkäästi, vaikka hän ja me muut tiedämme SYYTTÖMÄNÄ.

Katsotaan mitä seuraavaaksi tapahtuu.

JARKKO RAHKONEN