Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): EU:n maataloustuet irti tuotannost

Esa Heinonen writes:
EU:n alueella maataloustuotteista on ylituotantoa, 20 % tiloista saa 80 % EU:n tuista ja massatuotanto kukoistaa . Vakavat eläinsairaudet ovat riesana ja elintarvikeskandaaleja syntyy melkein säännöllisin väliajoin, eli varmasti maatalouspolitiikan uudistamispaineita on olemassa. Tässä mielessä uudistukset ovatkin tervetulleita.

Eilen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk) esitti, että EU:n maataloustuen painopistettä siirrettäisiin pientilojen suuntaan. Hän arvioi kuitenkin, että saavutetuista eduista on vaikea luopua.

Aika ajoin rupean ajattelemaan, että mikä on maataloustuen tarkoitus. Euroopassa on ylituotantoa kuten Esa Heinonen kertoo. Tuetaanko maataloutta, jotta Eurooppa pärjäisi kauppasodassa Yhdysvaltoja vastaan? Samallahan huononnetaan kehitysmaiden viestimahdollisuuksia Eurooppaan. Jos tukemisen tarkoitus on toimialan kilpailukyvyn lisääminen, niin miksi lisätään kilpailukykyä alkutuotannon toimialalla? Eikö olisi viisaampaa lisätä kilpailukykyä pitkälle jalostetuilla toimialoilla? EU:n laajentuminen tuo hurjasti lisää tuettavaa maataloutta uusissa jäsenmaissa. Suomenkin nettomenot EU:lle lisääntyvät se vuoksi suuresti.

Onkohan EU:n maatalouspolitiikassa mitään sellaisia tavoitteita, että koko tukipolitiikasta voitaisiin luopua jonkin aikataulun mukaisesti? Tietääkö täällä kukaan?

Ministeri Juha Korkeaojan mukaan pitäisi painopistettä siirtää enemmän pientilojen suuntaan. Jos se on ymmärrettävissä niin, että tukea voitaisiin vähentää ylituotantoa harjoittavilta suuryrtuksiltä, niin hyvä on. Toisaalta kaikenlaisessa elinkeinoelämän tukemisessä voi miettiä, pitääkö tukea kannattamatonta toimintaa ja näin jättää yhteiskunnan varoja pois ehkä tärkeämmistä tehtävistä.

Maataloustukea on Suomessa joskus kuultu perustelulla, että pitää pitää koko maa asuttuna. Jos sitä pitää tukea, tuen nimenä pitäisi olla jokin muu kuin maataloustuki.

Jukka Kivi